Herkese Tavsiye Edebileceğiniz Kitaplar
Boş zamanı en iyi değerlendirme aracı kitaplar, öğretileri ile de en yakın dostlarımız. Bu sayfada; toplumcu, anlatı, tarihi, kısa hikayeler ve içinizi ısıtacak kitap seçkileri veriyoruz. Aşağıdaki kitap çalışmasında Yusuf Has Hacip'ten Haşmet Babaoğlu'na, Tarık Akan'an Panait Istrati'ye kadar dünyanın çeşitli yazarlarını ve eserlerini bulabilirsiniz. Umarız, beğenirsiniz. Tavsiye Kitap; Tavuk Suyuna Çorba, Jack Canfield
Kitapta verilen mesajlar; annelik, evlilik, yaş almak, kuşak farklılığı, benliğe saygı, sevgi yeşermesi ve benzeri konular. Farklı kişilerin hikayelerine odaklandıkça, burukluk yaşayacak, belki biraz içiniz ezilecek ama çıkaracağınız derslerle neşelenecek hatta rahatladığınızı hissedeceksiniz. Elimizde var olan, ama kıymetini bilmediğimiz, göremediğimiz değerleri iliklerinize kadar duyumsayacaksınız. An gelecek bir annenin varlığının ne denli hayatımızın büyük kısmını kapladığını görecek, an gelecek maddi kazançların önemini yitirdiğini aslolanın insandaki içsel huzur olduğunu iinizde bir ses haykıracak. İster çalışan kadın olun, ister genç, ister büyükanne olun ya da ister ev emekçisi kadın olun bu kitabı yıllarca okuyacak, başucunuzdan eksik etmeyeceksiniz. Kızlarınıza veya torunlarınıza miras bırakacağınız nitelikte ve önemde olduğunu okudukça kavrayacaksınız. Yürekleri ısıtacak öyküler için aradıklarınız bu kitapta toplanmış. Kitabın yazarları; Jack Canfield, Mark Victor Hansen, Jennifer Read Hawthorne, Marci Schimoff... Kitabı dilimize kazandıran isim ise yine bir kadın olan Gülder Tümer.
Tezer Özlü'ye Armağan, Sezer Duru
Genç yaşta kaybettiğimiz yazarı anlatan Tezer Özlü'ye Armağan kitabında yazarın kitapları, hayatı, karakteri, kaleminin gücü, yaşantıları yer alırken, onun hakkında düşüncelerini dile getiren Doğan Hızlan, Selim İleri, Can Yücel gibi isimlerin yazılarına da yer veriliyor. Kitabın son kısmında kendi yazıları hakkında görüşleri de bulunan Tezer Özlü'nün bir de fotoğraf albümü kitabı süslüyor. Yer yer burukluk bırakan anlatıma sahip Tezer Özlü'ye Armağan kitabı, yazarın bilinmeyen yönlerini, Avrupa günlerini, yazarlığa kattığı emekleri de içeriyor. Kütahya, Simav 10 Eylül 1943 doğumlu yazarımız, ilk romanı olan Çocukluğun Soğuk Sesleri kitabında, kendi deyimi ile bir çocuğun yaşadığı şoku dile getirmiş, on bir yaşında başlayan yolculuğunu yirmi yaşına kadar taşıyan bu çocuğun geldiği Anadolu köyünden İstanbul'u tanımaya başlamasıyla yabancılaşmasını ve değişimini yer yer geri dönüşlerle ve zaman atlamaları ile okuyucuya sunmuştur. Kitap, aynı zamanda Tezer Özlü'nün kendi yaşamından da izler taşır. Hayatın önemli zaman dilimlerine işaret eden kitapta, öz yaşam öyküsel anlatım hakim olmakla beraber, geçmişle şimdi arasındaki bağı kronolojik düzenden bağımsız bu kız çocuğu üzerinden aktarır.
Tavsiye Kitap; Kutadgu Bilig, Yusuf Has Hacip
Bahsi sık sık geçen, hepimizin bildiği bir eserdir diyebiliriz onun için. Ama Balasagunlu Yusuf hakkında detaylı bilgiye kaynaklarda pek rastlayamıyoruz. Yusuf Has Hacip, Kuz-ordu denilen şehirde dünyaya geldiği bilinse de, doğum ve ölüm tarihi hakkında kesin bilgi elimizde ne yazık ki mevcut değildir. Toplama veya kırıntı bilgiler ışığında ancak onun ve kitabının hakkında bir şeyler yazabiliriz. Bunlardan biri de kitabın bitiş tarihinin 1070 yılına denk geldiğidir. Zamanına göre yüksek eğitim aldığı, Arapça ve Farsça bilen yazarın, bu kitabı başkent Kaşgar'da yaklaşık iki yılda yazdığını söyleyebiliriz. Kut, yani mutluluk için insanoğluna doğruluk ve iyilik gereklidir diyen Yusuf Has Hacip, bütün isteklere kavuşmak için en büyük araç olarakta bu görüşü merkezde topluyor. Doğrularla yaşayan insanın hayat düzeni kendiliğinden kurulur, diyen yazar; doğru insanın gittiği yerlerde hıyanetin de dağılacağına işaret ediyor. Kutadgu Bilig Eseri mesnevi ve aruz vezni ile yazımı gerçekleşmiş, siyasetname tarzında Türkçe ilk eserdir. Didaktik, alegorik ve aynı zamanda nazım birimi beyit olan bu kitap, iki cihanda yani ölümlü dünyadan sonra da mutlu olmanın izlerini taşır. Bu nedenle sadece ahlakı ele almakla kalmaz, siyaset ve sosyal hayatı da kapsayarak genel bir anlatım sunar. Hukuk, adalet ve siyaset temasına da sahip olması eserin önemini günümze kadar taşımıştır. Doğu lehçesi Hakaniye Türkçesi ile yazılmış eser, kut+ad-gu bil-i-g yani mesut olma bilgisi anlamına gelir. Kİtap, ilaveleriyle birlikte seksen sekiz başlıktan mevcuttur. Kİtabın yazılmasında sonra bir süre unutulduğunu, yalnızca dar bir çevre tarafından bilindiğini de söyleme gerekir. Yazıldığı günden sonra iki defa aydınlığa çıkmış ve kendinden söz ettirmiştir. Doğu Türkçesi Pekin'de, Özbek çevirisi Taşkent'te, Kırgızca çevirisi ise Moskova'da yayınlanmıştır.
Tavsiye Kitap 2; Esnaf Hikayeleri, Fehmi Çaluk
Gazeteci meraklıdır, sorular sorar, gözlem yapar ve sonuçları ilişkilendirir. Fehmi Çaluk, gazeteciliğin verdiği bu merakla kaleme kağıda sarılmış, sımsıcak hikayelerle kitabını okuyucuya sunmuştur. Ahi Evran geleneği ile iç içe bir kitap olması, esnafın manevi değerini de su üstüne çıkarırken, halk olarak bizlerin de esnafı bir simge ve yakın akraba konumuna nasıl taşıdığımızı aktarıyor. Hak yemeyen, kuruşuna kadar hesap yapan esnaf sıcaklığını kitabında yer yer duyuran yazarımız, haktan ve halktan yana olan esnaflarımızı bir kere de hikayeleri ile hatırlatıyor. 144 Sayfalık bu kitabı zevkle okuyacağınızı umuyoruz. Esnaf Hikayeleri ile tanışın...
Tavsiye Kitap 3; Akdeniz, Panait İstrati
Fransızca bilmezdi belki, ama sözlükten yararlanarak kitap yazacak kalitede bir yazardı o. İnsanı politikadan bağımsız gören gözlere ve duyarlılığa sahipti, önce insan derdi. İstanbul dahil, Beyrut'a kadar pek çok şehir gezmiş, pek çok insanla haşır neşir olmuş biridir ayrıca. Balkanların Maksim Gorki'si olacak kadar edebi gücü olan bir yazardan bahsediyoruz bugün. Eğer, kitaplığınızda bir Panatit İstrati yoksa, işte fırsat... İstrati'den Adriyen Zografi maceraları için tıkla.
Tavsiye Kitap; Tarık Akan Anne Kafamda Bit Var
Kitabı
İstanbul 13 Aralık 1959 doğumlu Tarık Akan'ın asıl adı Tarık Tahsin Üregül. Yazarlık ve oyunculuğunun dışında yapımcıdır. Cankurtaranlık yaptığı dönemlerde Ses dergisinin açtığı yarışmaya katılmış, birincilik derecesi almıştır. 1972 Yılında ilk sinema filmini Fatma Girik'in de oynadığı Solan Bir Yaprak Gibi ile oyunculuk kariyerine başlamıştır. Yeşilçam'ın en yakışıklı oyuncusu olan Tarık Akan, 1972 yılında Suçlu filminde oynamış Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kapmıştır. Aynı yıl hepimizin çok sevdiği Canım Kardeşim filminde Halit Akçatepe ile beraber oyunculuk kalitesini göstermiştir. 1975 Yılında Hababam Sınıfı ile Damat Ferit olarak karşımıza çıkan Tarık Akan, 1976 yılında Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı ile serinin ikinci kendisinin bu seride son filminde rol almıştır. Adını dünyaya duyuran Yol filmini ise 1982 yılında çekmiştir. 1990 Yılında çektiği Karartma Geceleri filmi ise Yeşilçam klasikleri arasında yer alır. Akan, 1986 yılında evlenmiştir. 1991 Yılında Bakırköy'de Taş Mektep isimli ilkokulun ortaklarından biri olmuştur. 16 Eylül 2016 yılında 66 yaşında hayata gözlerini yummuştur.Can Yayınları, 2002 yılı basımı Anne Kafamda Bit Var kitabı 198 sayfa. Tarık Akan, kitabında Atıf Yılmaz, Zeki Ökten, Burhan Apaydın, Şerif Gören anılarına da değinirken, Yılmaz Güney ile Yol filminin hikayesini de anlatıyor.
Tavsiye Kitap; Kurt Adam kitabı
Şair, mühendis, oto yapımcı, senarist, caz müzisyeni, oyun yazarı, düz yazı ustası Boris Vian, ölümünden sonra anlaşılan yazarlardan biri. Mezarlarınıza Tüküreceğim / I spit on Your Grave) romanının sinemaya uyarlanması ve gala gecesinde kalp krizi sonucu ölümü ile hatırlanır. 1946 Yılında kaleme aldığı 13 öykünün sıralama Kurt Adam kitabı, "Nereye gidiyorsun, kentsoylu?" sorusuna aradığı cevabı da vermektedir. Taklit edilmez güçlü kalemi ve özgür tarzı ile her zaman dikkat çekmiş olan Vian, sansürlenmiş kitapları ile de gündemde kalmıştı. "Bu saatten sonra sende fırtına kopsa, bende yaprak kımıldamaz." gibi pek çoğumuzun bildiği, ama kime ait olduğunu bilmediği sözleri de mevcuttur. Yazarın 10 Mart 1920'de başlayan dünya yolculuğu 23 Haziran 1959'da Paris'te son buldu.
140 Sayfaya sığan on üç kısa öykü 1995 yılı Altıkırkbeş Yayın basımı, eserin Türkçesi Ayça Sezen'e ait.
Tavsiye Kitap 2; Çılgın Bir Dünya, John Irving
Aile özlemi ve sosyal hayatı irdeleyen bir kitap tavsiyesine ne dersiniz? Annne olmak zor, kadın olmak daha zor. O akşamda zordu. Annesi sinemada rahatsız edilmiş ve bir erkeği yaralamıştı. Annesinin tutuklanması ile başlamıştı olaylar. Kader demişti galiba. Mutluluk içinde film izlemek varken, taciz nedeniyle üç kere koltuk değiştirmek zorunda kalan bir kadın ve son tepkinin, son sinirin getirdiği yer hapishane olmuştu.
Genç adam belki de bu nedenle hayatını kaos olarak görüyordu. Böyle olmamalı der, çocuksu bakamazdı. Tüm kaoslarda insan iki şey beslermiş ya ; biri umut ve biri korku. Onun umudu hiç bitmemişti çocuk olsa da yaşadıklarına inat. Çalışmış, daha çok çalışmış, başarmış ve hatta sevgiyi kalbinden hiç mi hiç çıkarmamıştı. Yine de onun bakışında dünya hepten rezillik, rüsvalık içindeydi. Çılgın bir dünya derdi buna. Kısaca, herkesin dünyası kadar gerçek bir dünya... Kitap hakkında devamını okumak için tıkla.
Tavsiye Kitap; Rüyalarını Ver Bana, Haşmet Babaoğlu
Aşk yaraları hakkında kitap mı arıyorsunuz?
Sadece acı vermeyen yaraların, zaman zaman ve tatlı tatlı kaşınması asıl ruhumuzda derin yer edinmiş olan anılar diyen Haşmet Babaoğlu, yaraları aşka da benzetir. Bunca geçen kısa veya uzun zaman o yaralara o aşka bakıp iç çekmeye, bir kaç damla yere düşen gözyaşına, yeri gelen coşkuya ve heyecana bırakıp, hayata tekrar sarılma güdüsündedir. Kitap, bu yolculuğu son bakışta aşk öyküleri olarak yorumlayan ana temaya sahip. Ayrılmasak öper miydin diye sorması da belki bu nedenledir. Gazete yazıları ile tanıdığımız Haşmet Babaoğlu, gazete derlemelerini bu kitapta toplamış.
Tavsiye Kitap 1; İnsan Ne İle Yaşar, Lev Nikolayeviç Tolstoy
Tanrının ilkesi galiba. Bazılarımız insanlık tarihinin bolluk ve bereketi den yararlanırken, bazılarımız bir ömrü her türden sıkıntı içinde geçer. Yoksulluğun hakim olduğu Rusya'dır mekan. Tarih 1828. Anne ve baba yoktur, korkular içinde bir çocukluk, ardından muharebe meydanlarında arayışlar. Lev Nikolayeviç Tolstoy, seyahat etmeyi her zaman seven biriydi. Askerlik sonrası kendini yollarda buldu. Batı Avrupa'da Almanya, İsviçre seyahatlerini Fransa'ya kadar uzattı. Voltaire ve J. J. Rousseau okumuş olması, onların etkisinde kalmasının payı vardı bunda. Rusya'ya döndüğünde Polonya'ya yerleşti. İnsan Ne İle Yaşar kitabında ahlak anlayışı....