x

Neden Mustafa Kemal? Atatürk'ten Hiç Yayınlanmamış Anılar

Atatürk hakkında ne kadar bilgi birikimi olsa da onun hakkında eksiklerimiz muhakkak vardır. Farklı üç kitap ile bu konuya değindik bugün. Bir yandan neden Mustafa Kemal sorusunun cevabını arıyor, diğer yandan usta gazeteci ve  yazar Nezihe Araz ile yaşanmış bin günün notlarını okuyoruz. Umarız, beğenirsiniz.


Neden Mustafa Kemal? Sevim Hamdi Alp. Bir milletin, bir ulusun makus talihini değiştiren, bir millete taze kan olan Mustafa Kemal’i bir de Sevim Hamdi Alp kaleminden okumak ve anlamak gerekir. 

Sevim Hamdi Alp, kadın gözüyle anlatmaya giriştiği Mustafa Kemal’i yine kendi gözünden okuyucuya aktarırken “Neden” sorusunu sorma gereği duymaktadır. Neden Mustafa Kemal? Atatürk kitapları okumalıdır, özellikle farklı açıdan olanları. Bu sebeple önemlidir Mustafa Kemal ve Atatürk farkı. Anlamaya değer bir çaba olacak bu kitap, bu nedenle.


İçimizdeki Sorgu “Neden Mustafa Kemal?” 

Atatürk olmadan önceki aynı kişiyi Mustafa Kemal olarak ele almak, sentezlemek, kendi görüşünü, birikimini, araştırmasını yapmak ve okuyucuya yeni fırından çıkmış ekmek gibi sunmaktır asıl amaç. Özellikle bunları yaparken, bugüne kadar yazılmış Mustafa Kemal eserlerinden farklı bir yere gelmesini sağlamak, üzerine teoremler üretmek, yazım dili geliştirmek ve sayamadığımız pek çok özelliği bir arada toplamak hepsi ama hepsi bu büyük önder için değildir ona göre. Mustafa Kemal’in buna ihtiyacı yoktur, ihtiyacı olanlar dışarıdadır, içimizdedir der Sevim Hamdi Alp ve okuyucuların bunu bilmesini ister.

Sevim Hamdi Alp, kitabın öznesine "soru" yerleştirmeye çalışmıştır. “ Ama akabinde açıklamada da bulunur; Neden Mustafa Kemal?” bir soru değildir yalnızca, içinde biraz da neden sahiplenmiyoruz sorusunun da kıyası yapılmaktadır, der. Çünkü; Fransızlar ne pahasına olursa olsun Napolyon’u bir Fransız olarak yere göğe sığdıramaz. Amerika ne ise, Washington o dur Amerikalılar için. Çinliler için de Mao. Peki, Atatürk?

Atatürk olmasa bile Mustafa Kemal neden başka yere kaydırılmaya çalışılıyor? Bize bu soruyu sorduran nedir? Bir eksiklik mi var, veya hata? Kitap, içinizde bu mevzu hakkında birikmiş sorulara bir kaynak oluşturmaktadır.

 Neden Mustafa Kemal? Sevim Hamdi Alp 

Atatürk, seçilmiş biri pek çok kişiye göre. O sebeple sevenleri sürekli arıtıyor. Onu anlamak için yıllar geçmesi lazım diyenler oldukça çok. Asker dehası, liderliği, kararlılığı, kişiliği, saltanatı elinin tersi ile itmesi, ileri görüşü hep konuşuldu durdu. Devrimleri, kadının her zaman yanında olması, sanayi ve tarım mücadelesi, bilim yolundan gitmesi onun özellikleri idi. Karşısına her zaman din konuldu, dinle vurmak kolayına kaçtılar. Onu anlamak için, hiç bir lidere bir yıldan fazla gözyaşı dökmemek işaret değil miydi oysa?


Neden Mustafa Kemal Kitap Yorumu 

Sevim Hamdi Alp, bir soru sormuş; neden Mustafa Kemal, neden Mustafa Kemal Atatürk değil? Kitap, ikiye ayrılmış. Daha çok ilk devir tabir ettiği, Atatürk olmadan önceki Mustafa Kemal'i sentezliyor. Mustafa Kemal'in yaptıkları ile akışı başlatan Sevim Hamdi Alp, ilerleyen sayfalarda dışarıdan gelen sorularla okuyucuya birikimler aktarıyor. Atatürk kitapları her zaman dikkat toplamıştır, Neden Mustafa Kemal farklı bakışı ile okumaya değer. Yokluktan varlığa, kulluktan yurttaşlık bilincine geçiş süreçlerinde Mustafa Kemal değerinin nasıl bina edildiğini dile getiren yazar, iki ayrı Mustafa Kemal'i başarılı anlatımla ve doğru gözlemle okuyucu karşısına çıkarıyor.


Sevim Hamdi Alp hakkında 

Tekirdağ 1929 doğumlu Sevim Hamdi Alp, Istıranca Sarısı, Istırancalar Sevdası, Istıranca'nın Kollarında Ergene'den isimli diğer kitaplara da imza atmıştır. Yazar, 2008 yılında aramızdan ayrıldı.

 Mustafa Kemal'le 1000 Gün, Nezihe Araz, Atatürk'ten Hiç Yayınlanmamış Anılar, Yurdakul Yurdakul, Atatürk Kitapları,

Atatürk'ten Hiç Yayınlanmamış Anılar Kitabı

Hiç Yayınlanmamış Anılar kitabı,Anı Kitapları, Anı, Yurdakul Yurdakul Kitabı, Atatürk'ten Hiç Yayınlanmamış Anılar, Tarih Kitapları. 
,
Atatürk'ten Hiç Yayınlanmamış Anılar kitabı Cemal Kutay'ın önsözü ile başlıyor. Mustafa Kemal Atatürk ile anısı olanların sayısı gün geçtikçe azalırken, daha önce duymadıklarımıza ulaşmak bu dönem için önemli gelişme. Peki, kitapta neler mi var? Samsun yolculuğuna hazırlık, Samsun'a geliş, Kazım Karabekir Paşa'nın ziyareti, Çankaya'da hediye edilmek istenilen ev, Topal Osman olayı, Teftiş anıları, Atatürk'ün uyarıları, Çopur Albayın terfisi, Çanakkale'yi ziyareti, yetmiş bin kişinin katıldığı dini merasim, Sırp Kralının ziyareti, Onuncu Yıl balosu ve daha pek çok anı yer alırken, Prof. Dr Yurdakul Yurdakul'un çeşitli yazarlar ve kişilerle Atatürk hakkında yaptığı yazışmaları da bulabilirsiniz bu kitapta.

Peki anılar kimlerden geliyor? Atatürk ile anılara katkıda bulunan isimler ise; Muzaffer Kılıç, Sadık Atak, Ali Fuat Cebesoy, Makbule Atadan, Sırrı Akatay, Melek Arıburun Tekçe, Ali Metin, Hikmet Ayhan Kayalı gibi isimler.

Truva Yayınları Prof. Dr Yurdakul Yurdakul kaleminden çıkan 2009 basımı kitap 240 sayfa.


Prof. Dr Yurdakul Yurdakul Kimdir?

Atatürk'ü Mutlu Eden ve Üzen Anılar, Atatürk'ten Hiç Yayınlanmamış Anılar, Mustafa kemal'den Atatürk'e isimli kitapları bulunan Prof. Dr. Yurdakul Yurdakul, anı, tarih ve inceleme üzerine yazılarını kaleme almıştır.

Atatürk'ten Hiç Yayınlanmamış Anılar 

22 gün 22 gece devam eden Sakarya Harbi'nde Kuran okuyana saygının da yer aldığı kısa ama gerçek nice hikayeler...


Etiketler: Atatürk'ten Hiç Yayınlanmamış Anılar, Yurdakul Yurdakul Kitabı, Anı, Tarih Kitapları, Hediyeli Atatürk'ten Hiç Yayınlanmamış Anılar kitabı,

Mustafa Kemal'le 1000 Gün, Nezihe Araz

Yazar Nezihe Araz'ın en büyük şikayetinin insan Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatma konusunda eksik oluşumuz olduğunu anlıyoruz kitaba başladığımızda. Ona saygının bir ritüel halini aldığını, iyi niyetle yapılmış bile olsa kuşaklara farklı bakışlar sunduğu davranışların olumsuz etkisinde kalındığını ifade ediyor. Atatürk'e saygısızlığın, kin ve öfkenin duyulduğu durumlara da şahit olmuş biri olarak, "İnsan Atatürk" nedir bize anlatma çabasına giriştiği bir kitabı var karşımızda.

Kitap daha net anlatım sunmak amacıyla sadece üç yıllık bir dönemi kapsıyor. 1922 ile 1925 yılları arasında Latife hanımın ise bin günlük süreçte yaşadıkları kaleme alınmış. Onun hakkında az şey bilenler, yüzeysel bilgide kalanlar için oldukça iyi bir kaynak olacak bu kitapta, Atatürk'ü ve Latife hanımı bu sefer farklı bakış çerçevesinde okuyacaksınız.

Türkiye Cumhuriyeti İlk Cumhurbaşkanı eşi olarak tarihte yer edinmiş Latife hanımefendi hakkında yazılmış en kapsamlı kitap olan Mustafa Kemal'le 1000 Gün kitabını bir solukta okuyacak, o dönemin esintileri ile buluşacaksınız.

Apa Ofset Basımı, 1993 yılında kaleme alınmış eser,  233 sayfadır.


Etiketler: Mustafa Kemal'le 1000 Gün, Mustafa Kemal'le 1000 Gün Kitabı, Nezihe Araz, Latife Hanım, Tarihi Kitaplar, Kısa Hikayeler, Araştırma,

 



Copyright 2018 - 2024 | RSS Ankara Eski Kitap Facebook esk:tap