x

Isabel Allende Eserleri

Ruhlar Evi, Sararmış Bir Fotoğraf, Kaderin Kızı Isabel Allende; La casa de los espíritus, The House of the Spirits.

 İçindekiler:

👉Ruhlar Evi 


Sihirli Gerçeklik; Ruhlar Evi

Latin Amerika'nın en ilham verici yazarlarından biri olarak nitelendiren Isabel Allende, Ruhlar Evi ile hem durumlara kişisel tanıklık hem de Latin Amerika'nın geçmişi, bugünü ve geleceğine dair olası bir alegori sunuyor.

Allende, Ruhlar Evi kitabında sadece başka bir ulusun tarihini heyecan verici bir şekilde hayata geçirmekle kalmaz, aynı zamanda halkının sevinçlerini ve ıstıraplarını tamamen bize ait kılar. Şilili yazar Isabel Allende'nin bu klasik romanı, hem zengin sembolik bir aile destanı hem de isimsiz bir Latin Amerika ülkesinin çalkantılı tarihinin sürükleyici hikayesidir. Sihirli gerçekçiliğin bir zaferiyle kaleme alınan kitapta Allende, ruhlarla dolu bir dünya inşa eder ve onu renkli ve fazlasıyla insani karakterlerle doldurur. Trueba ailesinin tutkuları, mücadeleleri ve sırları, böylece üç nesle ve bir asırlık şiddetli toplumsal değişime uzanır. 

Ve bu akış, gururlu zalim patriği Esteban ve onun sevgili torununu barikatların zıt taraflarına getiren bir krizle sonuçlanır. Kısaca; Allende, bir devrim ve karşı-devrim zemininde, aşk ve nefret bağları, onları birbirine düşüren siyasi bağlılıklardan daha karmaşık ve kalıcı olan bir aileyi hayata geçiriyor bu kitapta. 

The House of the Spirits, ölüler ve yaşayanlar öyküsü baştan sona tempolu şekilde okuma zevki verirken, üç neslin kadınlarını ülkenin koşullarında Gabriel Garcia Marquez'in Yüzyıllık Yalnızlığı havasında seyrediyorsunuz.

Ruhlar Evi Karakterler

Clara'nın kocası Patrik Esteban Trueba, gururlu bir adamdır. Kızı Blanca, amansız yasak bir aşk ilişkisine girişmiştir. Blanca'nın yasak aşkının meyvesi, Alba doğmuştur. Clara ise trajediyi önceden bildiren annedir. Ve onlarca yılı ve yaşamları kapsayan kaos dolu günler başlar. Kitap, kapitalistler ve marksistler arasındaki savaş arka planında bir aile ve bir ülke hakkında muazzam bir hayal gücü, duyarlılık sergiliyor. 
  
Clara (büyükanne), Blanca (anne), Alba (torun ), kadın merkezli yirminci yüzyıl Şili'sinde hikayedir.
 
  

Isabel Allende Üçlemesi; 

 1.Kaderin Kızı 
 2.Sararmış Bir Fotoğraf 
 3.Ruhlar Evi

La casa de los espíritus, The House of the Spirits, Ruhlar Evi, Isabel Allende,

Isabel Allende Hakkında

 
Bazen bir yazarı tanıdığınız da kitapları hakkında fikir sahibi olursunuz. Bu örnek Alllende için geçerlidir tam olarak. Büyükelçi kızı olarak ülkesinden uzak gençlik yılları ve amcasının daha sonra devlet başkanı olması, ancak ordu tarafından devrilmesi ile ülkesinden uzaklarda sürgün hayatı yazarın edebi kimliğini ve kaleminin hangi detaylara gittiğini bize gösterir. Bunu yüz yıllık periyoda yayan ve üçleme ile okuyucuya aktarma derdine düşen Allende, diğer eserlerinde de benzer havayı estirmiş biridir. Kendisini; Eva Luna, Yüreğimdeki Ülkem, Sonsuz Düzen gibi Türkçe'ye çevrilmiş kitaplarından da biliyor ve görüyoruz. 
 
Gerçekçiliği bütün hikâyelerinde esas alan yazar, 1942 yılında Peru'da dünyaya geldi. Tanıtımını yaptığımız Ruhlar Evi, Allende'nin ilk romanıdır. Gençlik üçlemesi adı altında; Canavarlar Kenti, Pigmeler Ormanı ve Altın Ejder Kenti kitaplarını 2002 ile 2004 yılları arasında yazdı. Bilinen bazı diğer eserleri ise; Japon Sevgili, Kış Ortasında, Denizin Uzun Taç Yaprağı, Porselen Peri.

Ruhlar Evi, Isabel Allende ★★★★★(5)


Ruhlar Evi Kitap Yorumu

Aile hikayelerine psikolojik etmenler ve coğrafya kıskaçları eklemeyi seven bir yazar diyebiliriz ona kısaca. Bulanık ortamlarda duruluğu arıyor sürekli. Hep bir sis ardında kalmışlık hissi verme konusunda başarılı. Fotoğraf sararmışsa veya ruhlardan söz açılmışsa, tamam diyorsunuz, bulanıklık ve çıplak gözle görülmeyen birşeyler var bu tadımlık dizelerde. Sonrası tabi ki akıcı bir okuma zevki veren gelişmelerle sizi saran bir kitaba sahip olduğunuza seviniyorsunuz. Allende, tam da bunu başarmak istiyormuş bilinci ile sanki kaleme almış bu kitabı da. İyi okumalar şimdiden.

Sararmış Bir Fotoğraf Kitabı, Isabel Allende 


Sararmış Bir Fotoğraf, Isabel Allende Fotoğraf makinesi gerçeği ve anı yakalar, tıpkı geçmişin gerçeğini arayan Aurora gibi. Gün gelmiş, zaman düşünceye davet etmiş, genç bir kadının kimlik arayışı, büyülü gücünde saklandığı yerden fışkırmış ve onu ortaya çıkarma zamanı gelmiştir. 
 
Babaannesi tarafından beş yaşından itibaren yetiştirilen Aurora, son derece sıra dışı, hırslı bir kadın olan babaannesinin hayat öğretilerini şimdi California'dan çok uzakta Şili'de içsavaşın, politik çatışmaların ortasında sırlarla dolu geçmişini keşfe çıkarken kullanmaktadır. 

 19. yüzyıl Şili’sini arka planda resmeden hikaye, sevdiği adamın ihanetine uğrayan kadın portresini geriye ve ileriye akarak bizlere anlatırken, 1800’lü yılların ikinci yarısında "Altına Hücum" ateşiyle yanıp kavrulan California’dan ayrılarak elinde fotoğraf makinesiyle Şili’ye giden Aurora'nın bu öyküsünde genç kadının en büyük arzusunun yalnızca gerçeği yakalamaktan ibaret olmadığını da görüyoruz. 

Isabel Allende’nin bu romanı, öteki romanlarında da sıkça kullandığı temalarla gelişiyor: kadının gücü, büyülü gerçekçilik ve erotizm. Genç bir kadının kimliğini arayışının öyküsünü anlatan Sararmış Bir Fotoğraf, daha önce yayımladığımız Ruhlar Evi ve Kaderin Kızı’yla birlikte Isabel Allende’nin 18. yüzyılın sonlarıyla 20. yüzyılın başı arasında 130 yıllık bir dönemde bir aileyi anlatan üçlemesinin ikinci kitabıdır. 

Fotoğraf, ışık ve gölgenin buluşması ve bize anlatımıdır, tıpkı hayatın iyi ve kötü günlerini hafızamızda koruduğumuz gibi. Elbet her şeyi net görmek isteriz, acısıyla ve tabi ki tatlısıyla. Sararmış Bir Fotoğraf kitabı, bu açıklığı yansıtmasından dolayı geçtiğimiz yıllarda okuyucu ilgisini çekmiş, kitap listelerinde üst sıralarda yerini almıştır. 

Sararmış Bir Fotoğraf, Isabel Allende ★★★★★ (5)

 
Sitemizde kitap tanıtımlarında Allende'nin ikinci kitabını tanıtıyoruz. Daha önce Ruhlar Evi kitabını tanıttığımız yazar, eserlerinde genelde aileyi merkeze konumlandırmakta ve hem aile içi hem de çevresel faktörler ile gerçekçiliği egemen kılmaktadır. Allende farklı üslup yazımı ve hikaye anlatıcılığı olan bir yazardır. Kendi yaşantısında edindiği birikimleri kitaplarına da yansıtmış ve özel hayatı kadar renkli ve dopdolu eserler yaratmıştır. Diplomat bir babanın kızı olarak Peru'da doğan Allende, değişik ülkeler görmüş, ancak kendi ülkesine duyarlılığı bu sebeple artmıştır. Amcası da devrik bir devlet başkanı olan Allende, eserlerinde her zaman içinde kalan ukdelerini de dile getirmiş, kahramanların iç dünyalarına bu beklentilerini serpiştirerek okura aksettirmiştir.

Doğmadığı ve daha önce hiç görmediği Şili, onun köklerini bulmasına ancak bu kadar kaotik bir kargaşa döneminde belki de ilgi çekiyordu. Bu olasılıkla çoğu insan için yanlış zamanlama idi. İç savaş yaşayan bir ülkeye ancak onu kendine çeken bir neden olursa, adım atılırdı. Aurora, ondokuzuncu asırda Şili topraklarında elinde fotoğraf makinesi geçmişini türlü sorulara cevap bularak temize çekme derdindedir. Kadının gücünü timsal etmiş ortamlarda bu yapıtı ile haykıran Allende, sırlar içinde yalnız kalan Aurora ile kadının zamansız bir güç olduğunu bizlere aktarıyor. Kadın, her zaman güçlüdür ilkesi, o zamanların Şili'sinde de nasıl oluyormuş hep beraber şahit oluyoruz.

Kaderin Kızı Eliza

Aşık olduğu kişinin evli olması üzerine hayatını Şişli'de ailesi ile devam ettiren Rose, bir gün kapıda bırakılmış bir bebeğe sahip çıkması ile yeniden şekillenen kaderini yaşamaya başlar. Evlat edindiği bu bebeğe Eliza adını veren Rose, aynı kaderi yaşayacaklarını ise bilmemektedir.

Aradan seneler geçer ve güzel bir kız olan Eliza, annesi gibi aşk acısı ile tanışacaktır. 1998 yılında okuyucu ile buluşan Kaderin Kızı kitabı, yalnızlık klişesi ile güç kazanan bir kadının öyküsü olsa da, tutku ile çıktığı yolda sapmadan insanı duygular içinde harmanlanmış başarılı bir eser.

Aşk, umut, şiddet ve kaos kitapta bol bol yer alırken, insan olmanın temel gereklerine duyulan özlemi de farklı bakış açısı ile sunuluyor.

 


 



Sonraki Kitap; Apartman, Pot Bouille, Emile Zola👉

Copyright 2018 - 2024 | RSS Ankara Eski Kitap Facebook esk:tap