x

İngiliz Kadın Roman Yazarları

İngiliz Kadın roman yazarları hakkında merak ettikleriniz bu sayfada.  Hem gen kalemleri hem de yıllar öncesine giderek, anıları tazeleyen bir yolculuğa ne dersiniz? Agatha Cristie hayranı mısınız misal ya da Anna Kavan adını bir yerlerden hatırlıyor olabilirsiniz. İşte başlıklarımız; Buz, Anna Kavan, Bir Kadeh şampanya, Agatha Christie kitabı, Aşk ve Gurur Jane Austen.
Buz, Anna Kavan Romanı

Buz, Anna Kavan; Asıl adı Helen Woods. Kafka’ya gönderme olsun diye Kavan soyadını almış bir yazardır kendisi.  Anais Nin’e benzer yazım dili ile bilinen Anna Kavan, uyuşturucuya olan ilgisi ile de okuyucunun yakından takip ettiği isim olarak, edebiyat dünyası  dışında sansasyonların içinde ve tabiki basının hedefinde olmuştur. 
On dört yaşında babasız kalan bu İngiliz kadını Fransa’da doğmuş, 1968 yılında Londra’daki evinde kalp krizi sonucu ölü bulunmuştur. 
Anna Kavan, alegorik ve düşsel bir dünya eşliğinde eserler üretirken, masalsı yanını da pas geçmeden okuyucuya tat verecek roman ve öyküler kaleme almıştır. “Buz” Çocukluktan Gelme Bir Kitap 
Everest yayınları listesinde yer alan Buz, yazarın son yazdığı kitap olmaktadır. Ayrıca Buz, en iyi üç romanından biridir; diğerleri ise, Sen Kimsin ve Kartal Yuvası’dır. Sosyal hayatında evliliği dahil olumlu bir denge oluşturamayan Anna Kavan, yazma merakını da ilk kocası Donald Ferguson’dan esinlenerek hayata geçirmiştir. 

Anna Kavan ismini ise Beni Rahat Bırak adlı romanındaki kadın kahramandan aldığı söylenmektedir. Ama bu söylenceye başta da dediğimiz gibi Kafka sempatizanlığını eklemek gerekmektedir. 

En iyi kitabı olan Buz, bir anlamda çocukluğundaki sanrıların ortaya dökülmesi olarak adlandırılabilir. Bir yazarın edebi gücünün çocukluk yıllarındaki beyinsel kayıtlarının ileri yaşlarda geri çağrılması ile üretkenliğini sergilemesi, Anna Kavan içinde geçerli olmaktadır. Kendisi, belki de bu nedenle en iyi romanını geçmişten çağırma ihtiyacını duymuştur. İndirimdeki kitaplar serisinde yer alan “Buz” okunması gereken, anlatımı bizlere her zaman tanıdık gelen bir hayatın özeti olmaktadır.

Buz, Kavan’ın ruhsal durumunu yansıtırken, kaçış, arayış döngüsü, bireyi baskılayan otorite kavramı ile de bakış sunuyor. Acaba; son icraat yalnızca kendini imha değil, tüm hayatların imhası mı olacak sorusunu da sorduruyor her sayfasında.

Modern klasikler arasına girmiş, orijinal adı  "Ice" olan  Buz kitabı, 1995 yılında ilk basımı 180 sayfa olarak gerçekleşti.  

 

Buz, Anna Kavan ★★★★★(5)

Buz, Anna Kavan, Roman, Sen Kimsin, Kartal Yuvası, Helen Woods, Buz kitabı, 1995.

Buz Kitap Yorumu

İyi ve okuyucuyu yakalayan bir kitap yazmak için hayal gücüne geçmişin kırıntılarını serpiştirmek kitaba ayrı lezzet kattığı gibi, o eseri unutulmazlar arasına da alıyor. Tıpkı, Buz gibi. Modern edebiyat yazarları arasına girmeye yeter nitelik ve içerik zenginliğine hakim bu kitabı okumaya başladığınızda, genç bir kadının çocukluk izlerini hemen fark ediyor, yaralarını nasıl sardıgına tanık oluyorsunuz. Buz gibi kırılgan bir hayatın aynı zamanda buz kadar sert olması zaten başlı başına kendince bir soru işareti iken, hikayedeki kahramanımızın hengameler karşısında dişil gücünü kullanması bizi elbette şaşırtıyor.

Kalbine yenilerek 1968 yılında aramızdan ayrılan Kavan, fantastik roman yazarı olarak da ün yaptı. Kült bir yazar olan Kavan, trajedi aktarımında oldukça başarılı olduğunu bu kitabında adeta herkese haykırıyor. Gerçek dışı dünyadan düşler eşliğinde psikolojik bir savaşı merak ediyorum diyorsanız, Buz kitabı aradığınızda fazlasını size verecektir.

Bir Kadeh Şampanya, Agatha Christie Kitabı

 Özel bir gün, bugün doğum günü, masa hazır ve yedi kişilik bu masada şu an soğuk terler döken altı kişi bulunuyor. Son derece alımlı ve güzel bir kadının doğum gününü kutlamak için ellerinde şampanya ile bekleyen bu zatların gözlerinde ise korku yanıp sönüyordu. O an gelmeden az önce ışıklar azaltıldı, davul çalmaya başladı. Davulun sesi sona erdiğinde ışıklar tekrar yandı. Doğum günü kutlanan kadın masanın üstüne kapanmış, yüzü mosmor, parmakları kilitliydi. Kadın ölmüştü, onu kim öldürmüştü? Çılgınca aşık olanlardan biri  mi, yoksa kıskançlıktan kahır eden kadınlardan biri mi? Kim?

Agatha Christie bu eşsiz cinayet romanında, bir sır perdesini aralamak için verilen çabayı, nedenlerini, insan egosunu, aşırı aşkın hüsranını, nefretin tohumlarını, sinsi planları, çözümleri, sonuçları başarı ile aktarıyor. Kitabı okuduğunuzda neden böyle ünlü bir yazar olduğunu da anlamış oluyorsunuz.

Bir Kadeh Şampanya hemen simine bakıp cinayetin nasıl ve neden işlendiği yönünde doğrudan fikir vermesin size.Şaşırmaya devam edin ve kitabın sonundaki sürpriz sonucu görün.

Bir Kadeh Şampanya Kitabından Alıntı

İris Marie, kardeşi Rosemary'yi düşünüyordu. Bir yıldan beri Rosemary'yi aklından çıkarmak için bütün gücü ile gayret göstermişti.Onu hatırlamak istemiyordu. Bu hatıra çok acıydı, çok korkunçtu. Mosmor kesilmiş bir yüz, takallüs etmiş parmaklar...

Akba yayınevi tarafından 1964 yılında basılan Bir Kadeh şampanya, Agatha Christie kitabı 240 sayfa boyunca size macera dolu bir serüven sunuyor. Eseri dilimize çeviren Nüveyre Gültekin. Kitap ilk olarak 1944 yılında basıldı, geçtiğimiz yıllarda ise Şampanyadaki Zehir ismiyle yeniden uyarlaması yapılmıştır.  

Etiketler: Bir Kadeh şampanya, Agatha Christie kitabı, Agatha Christie, Şampanyadaki zehir, Roman, Korku, Çok Okunan Kitaplar,

Her Dönemin Yazarı, Jane Austen 
Bilinen ve tanınan bir isim olan Jane Austen, 19. Yüzyıl güçlü kadın kimliği ile roman yazmaya karar verdiğinde tarih 1789 yılını göstermektedir. Özel hayatı ile dikkat çeken biri olan Austen'in bu çalkantılı aşk dönemi Becoming Jane ismi ile beyaz perdeye yansımıştır.

Bir papazın kızı olan Jane Austen, dönemine göre oldukça iyi bir eğitim aldı. Daha çocuk yaşlarda hikayeler yazmaya başlar, fakat ilk romanı için yirmi beş yıl daha geçmesi gerekmektedir. Sadece döneminde değil, günümüzde de popüler olan kitapları ile ününü devam ettiren yazar,  genelde roman kahramanlarını hep kadın karakterlerden oluşturmuştur.

Hiç evlenmemiş olan Jane Austen, genç yaşta (41) meme kanserinden hayatını kaybetmiştir.
Jane Austen, defalarca televizyon için uyarlaması yapılmış ve sinemada da ses getirmiş Aşk ve Gurur filmi ile tanınır. Bu eser, dönem dönem yeni versiyonları ile sinemada yeni yüzlerle seyirci karşısına çıkmıştır hep. Yine sinemada sahnelenen diğer iki eseri ise Emma ve İkna kitaplarıdır.
Yazarın Gurur ve Önyargı isimli eseri ise 1995 yılında televizyona uyarlanmıştır. 

Aşk ve Gurur Kitabı
Varlıklı Fitzwilliam ve Elizabeth arasındaki aşkı anlatan kitap, birbirine karşı önyargı ve kibirle bakan iki aşığın hikayesidir. Tabi ki, kitabın manifestosu, tüm mücadelesi kibir ve gururu yenen aşk teması ile sayfaları okudukça tat veren bir hikayenin içinde okur ile buluşturmaktır. Bugüne kadar pek çok dilde tercümesi yapılmış olan eser, coğrafi olarak İngiliz aile geleneksel yapısını temsil etse de, aşkı ve zorlukları evrensel olarak da ele almaktadır. Bunca yıl sevilen kitap olmasının özelliği de belki de budur.

2005 yılında baş rolde Emma Thomson'u gördüğümüz Aşk ve Gurur kitabında Jane Austen'in kendi kişiliğinden de izler bulacaksınız.





Copyright 2018 - 2024 | RSS Ankara Eski Kitap Facebook esk:tap