x

Romanları En Çok Filme Alınan Yazar; Emile Zola

Apartman, Pot Bouille Emile Zola; Endüstri çağının insan ve toplum üzerindeki etkilerine ve aynı zamanda o dönem Fransız siyasi tarihine de ışık tutmuş olan Emile Zola, romanları Fransız gazetelerinde tefrika olarak yayınlan ünlü yazardır. Romanları en çok filme alınan yazar olarak adını duyurmakla kalmamış, naturalizm yani doğalcılık akımı kurucularından olan Emile Zola, o dönem meşhur Dreyfus davası makalesi ile Fransa'ya karanlık dünyanın öteki yüzünü de göstermiştir. 

 Apartman romanı, yazarın en sürükleyici eserlerinden biridir. 

19 yüzyıl apartman hayatının başladığı dönemdir. Yüksek binalara bir zamanlar bakarak geçen kent soylular, zamanla öbek öbek artan yeni yapılaşma ile tanışma zamanı demişler ve kendilerini yerden yukarıda hissettiren aoartmanla atmaya baslamislardir. Bu kitapta da apartmanda yaşayan kentsoyluların kirli çamaşırları ortaya çıkmaktadır. Çünkü yeni yerleşim alanı demek, pek çok sorun, pek çok dedikodu ve tabi kargaşa demektir. İnsanlar, apartman hayatını bir kılıf olarak kullanma maharetlerini elbette sergilemekten geri durmayacaktır.

Kitapta bir işçi ve onun ailesinin yaşadığı yoksulluk, endüstri devrimini harmanlayıp anlatılıyor. Döneme uygun gidişat oluşturan ve dönemi tasvirleyen Zola, kitabında değişen insanı yeniden tanıma ayrıntılarına da değinmeden edemiyor. Varsıllık yolunda açıkgöz kent soylular bir yanda, diğer yanda ise sömürü prangaları taşıyan endüstri gelişimi ile dünyada kendine yurt edinmeye çabalayan yoksullar vardır.

Apartman kitabı, 20 ciltlik aile dizisinin 10. kitabıdır. Emile Zola, detaylar çemberinde tarihi ve günü anlatan bir roman yazmaya karar verdiğinde aile merkezinde bunu okuyucuya sunmak için yirmi ciltte taşınacak bir örgü inşa etmiştir. Apartman ise bu koca günlüğün onuncu kitabı olarak ayrı bir yer edinmiştir. 

1840 yılında doğan yazar, erken yaşta babasını kaybetti ve yoksul bir çocukluk geçirdi. Liseyi bırakıp yayınevinde memur olarak çalıştı. Bu dönemde ünlü yazarları ve eserlerini tanıdı, edebiyat dergisinde eleştiri de yazan yazar, 27'sinde ilk romanı ile başarı yakaladı. 

Dünya klasikleri olarak 2000 Yılında basılan apartman kitabı, Çağdaş Matbaacılık tarafından 3 ayrı kitapta toplandı.

Apartman, (Pot Bouille) Emile Zola;  1877 - 1893 yılları arasında yazılan Rougon Macquart Ailesi dizisi, 10. cilt kitabıdır.

Apartman, Pot Bouille, Emile Zola


Tam adı; Emile François Zola'dır. Yazım tarzını farklı edebi eserlere taşımayı başarmış bir isimdir. Her zaman toplum ve toplum sorunları üzerine eğilmiş olan yazarımız, göçmen bir ailenin çocuğu olmanın verdiği avantajla yeni insanları hem tanıma hem de irdeleme konusunda eserlerine bolca malzeme toplamıştır. Dumas, Sue gibi yazarlardan etkilendi. Daha sonraları ise Alfred De Musset'den etkilenmiş ve kendisine üstat edinmiştir.

Dreyfus Olayı Nedir?

Almanlar adına casusluk ile suçlanan biridir Yüzbaşı Dreyfus. Sadece yazı benzerliği sebebiyle idam cezası alması bir anda ülkede onu gündem yapmıştır. Masum olduğu ancak iki yıl sonra ortaya çıkarken, Zola ise bunu bir kampanyaya dönüştürdü. Hatta yazdıkları nedeniyle yazıları basacak gazete bulamamış ve broşür ile insanlara ulaşmaya çalışmıştı. Dreyfus'un suçsuz olduğuna inanan Zola kadar inanmayan Fransızlar da vardı elbet. 

Yazıların şiddeti Bakanlar Kurulunu harekete geçirmiş suç duyurusu gündeme gelmişti. Bu kaos içinde İngiltere'ye kaçırılan Zola, davanın yeniden görülmesi üzerine ülkesine geri döndü. 1879 yılında dava sonucu yine aynı olmuş, Dreyfus suçlu ilan edilmişti. Fakat toplum baskısı artması, Cumhurbaşkanı tarafından Dreyfus'un affedilmesine neden oldu. 
  


 

Sonraki Makale; İktisadi Düşünce Tarihi

Copyright 2018 - 2024 | RSS Ankara Eski Kitap Facebook esk:tap