x

Antik Yunan'dan Bugüne İktisadi Düşünce Tarihi

 İktisadi Düşünce Tarihi, Abdullah Mesud Küçükkalay,  Beta Yayınevi, 2010 baskı.

Hayat devamlılığı ekonomik düzenle paralel gider. Refah seviyesinin artışında ki temellerden biri paranın doğru manevralarla yönlendirilmesidir. Dönemler baz alındığında düşünceler yeniden şekillenmiş, teoriler üretilmiştir. Mesela! Aristoteles, devlet mi yoksa özel teşebbüs mü sorusuna cevap ararken, Aquinas ise ürün satış fiyatları belirlemede etik bir mecburiyeti işaret eder.

Kapitalizm simge isimlerinden Adam Smith, Sanayi Devrimi ile toprağın önemi yerine iş gücü üstünlüğü tezini savunuyordu. Adam Smith, üretim artışı, ücret artışı diyordu. 

Serbest piyasa iktisadı ise rekabet, üretim eksikliği, stok artışı, üretim teşviki, kar artışı veya düşüşü, piyasa dengesi, iş gücü gibi etkenler baz alınarak yerel, ulusal ve uluslararası ekonomik dizayn basamakları oluşturur

Ekonomide rekabet çok önemli bir denge noktasıdır. Vergi artışı, siyasal istikrarsızlık, talep yanılgısı ve uluslararası ilişki kopması gibi etkenler, rekabet dengesinin bozulması için nedenlerden sayılabilir.

Bu kitapta; hem ekonomi tarihini irdeleyecek hem de ekonominin değişim süreçlerine tanık olacaksınız.

Ekonomiye bakışın tarih ve coğrafyalar üzerinde değişik uygulamalarını okuyacak, amaçlarını yakından gözlemleyebilirsiniz.

Kitap; İktisadi Düşünce Tarihi Kitap Açıklaması ile açılış yapıyor.
 Daha sonra; Bir Bilim Olarak İktisadi Düşünce Tarihi ele alınıyor.
Tarihteki kronolojisi ne bağlantılı olarak ilkin; Antik Yunanda ve Romada İktisadi Düşünce analizi yapılıyor.
İslam Dininde İktisadi Düşünce
Onuncu yüzyılda Hindistan'da ekonomi üzerine tartışmalar başladı. İslam öncesi ve ekonomik söylemleri ile İslam'ın tebliğinden sonra toplumun geleneksel yapısı üzerine kodlanmıştır. Vahiy ile Kabe'de bulunan putların ziyaretinden elde edilen kazancın riske girdiğini gören tüccarlar, İslam'ın ekonomi bakışını ilk gören kişilerdir örneğin. Kur'an, yoksullara adil gelir dağılımını vaadetmektedir. Mekke zenginlerin tepkisi buna bağlıdır.

 Ayrıca İslam'da önce genel olarak, akabinde; 
İbn-i Haldunda İktisadi Düşünce açıklamaları ile yer buluyor.

Ortaçağda İktisadi Düşünce ve
Osmanlıda İktisadi Düşünce arasındaki bağları irdeleyen kitap; 
Merkantilist İktisadi Düşünce 
Fizyokratik İktisadi Düşünce 
Klasik İktisadi Düşünce sentezkerini okura sunuyor.
Yirminci yüzyıl Neo-Klasik İktisadi Düşünce izahı yapılan kitapta;
Klasik İktisada Eleştiriler başlığı ile hem yazarın kendi görüşü hem de ekonomi alanında önemli isimlerin bakışı yer alıyor.
John Maynard Keynes ve İktisadi Düşüncesi 
Keynesyen İktisadın Yorumlanması: Neo-Klasik Sentez alt başlıklarında görüşler açıklamalı olarak sunulmuş.
Sosyalist İktisadi Düşünce ve Marksizm kitabın önemli diğer başlığı.
Monetarist İktisadi Düşünce 
Post Keynesyen İktisat Arz Yanlı İktisat ve Rasyonel Bekleyişler 
 Avusturya Okulu: F. A. von Hayek ve J. A. Schumpeter 

Kamu Tercihi Teorisi ve Anayasal İktsat 
İkinci dünya harbi sonrası siyasi alınan kararların ekonomi bilimi metotları ile varsayımlar eşliğinde açıklayan bir başlıktır. Kamu tercihinin ortaya çıkmasında ki ana nedenlerden biri, kaynak dağılımı ve kamusal meta teorisinin ekonomik sorunları anlamlaştıma ve çözümünde eksiklik yaşanmasıdır.
İktisadi Sistemler 
 Sayfa Sayısı: 567 Baskı Yılı: 2010 Dili: Türkçe Yayınevi: Beta Yayınları Kitap Adı: İktisadi Düşünce Tarihi Yazar:A.Mesud Küçükkalay Yayınevi: Beta Yayınları İlk Baskı Yılı: 2010 Dil: Türkçe

Elinizdeki bu kitap; antik Yunan döneminden başlayarak bugüne gelen zaman diliminde iktisat biliminin oluşmasına katkısı olan iktisadi düşüncelerin önemlilerine yönelik olarak hem üniversitelerde bu dersi okuyan öğrenciler hem de konuyla ilgili temel okuma yapmak isteyen okuyucular için bir referans kitabı olarak kaleme alınmıştır. Amaç öğrencilerin konuyu anlamayanın önündeki her türlü engelin ortadan kaldırılmasıdır. Yeni bir bilimsel bulgu içermemekle birlikte mevcut bilgilerin öğrenci ve okuyuculara yönelik olarak yeniden kurgulanması anlatımın sadeleştirilmesi iktisadi düşünce ile iktisat teorisi ve diğer bilimler arasındaki bağlantıların gösterilmesi ve iktisadi düşüncelerin arka planında yer alan kimi enteresan noktaların ortaya koyulması yenilikleri ile bu kitap Türkçe literatürde bîr ilk olma özelliği taşımaktadır.

İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  
  
 

İktisadi Düşünce Tarihi,  Abdullah Mesud Küçükkalay ★★★★☆ (4,5)


İktisadi Düşünce Tarihi,  Abdullah Mesud Küçükkalay




Tavsiye Kitap; Zaharia Stancu 

Fakir bir işçinin çocuğu olarak dünyaya gelen, azim ve başarı ile merdivenleri çıkan bir isimdir Zaharia Stancu. Ülkesinde toplumculuğun kurulmasında pay sahibi oldu, Yazarlar Birliği Başkanlığının ardından 1955 yılında Romanya Akademi üyesi oldu. 

Eserlerinde coğrafya, doğa ve dış ilişkiler konularına duyarlılık gösteren bir yazar olan Stancu, "Alimut anlattı bana bütün bu olayları. Kera da kağıda dökmem için diretti." diyor kitabında. Gozu ile çetrefilli yolculuk bu romanda.



Copyright 2018 - 2024 | RSS Ankara Eski Kitap Facebook esk:tap