x

Beş Dostoyevski Kitabı

Beş Dostoyevski Kitabı; Beyaz Geceler Kitabı, Karamazov Kardeşler Kitabı, Yoksullar Kitabı, Dostoyevski, Dostoyevski, Bir Yufka Yürekli, Soytarı.


Dostoyevski, Bir Yufka Yürekli

 Bu kitabında iradesini aşk karşısında ölesiye savunmasız bırakan gencin, yürek burkan öyküsünü dile getiren Dostoyevskinin, romanları kadar kısa hikayeleri ile de okuyucuya beklentiden fazlasını sunduğunu görüyoruz yine. İki öykü iki macera; ilki Bir Yufka Yürekli, ikincisi ise Soytarı. 

 

Kitapta birinci hikaye; Bir Yufka Yürekli.

Vasya, hem kör aşık hem de fakirdir. Keşmekeş dolu şehirde yok olur adeta. Dahası yok hisseder. Pek çok kusuru vardır ve cılız tepkilerle yaşamak anlamsız gelmeye başlar. Keza tek dayanağı Lisadır. Vasya ve Lisa hikayesi, sade anlatım dili ile Dostoyevski kaleminden iki zıt öykünün ilkidir. 

Yeni yıl arefesinde başlayan maceranın artan maddi kaygı, yok olan maneviyat çizgisinde gidişatına şahit olurken, tamamlanmayan görevlerin insanı huzursuzluk sendromu ile sarmalamasını da konu eden kitapta, Vasya karakterinin kusuruna karşılık, karşılıksız sevgi sunan Lisa ile de tanışıyoruz. Görevini aksatmış birinin korkusu nelere yol açabilir ki diyor kitap sanki bizlere.

Bir omuzu düşük Vasya ile Lisa hikayesi, zorlu dünya şartlarında kalp taşımakta güçlük çekenlerin de hikayesi aynı zamanda. Kötü bir dünyada tüm korkunun nedeni, her şeyi anlamaktan geçiyor diyor kitap bizlere. Aşk yolculuğuna başlanıldığı andan itibaren gidişatın insanı taşıdığı noktaları ayrıntıları ile ele alan bu kısa hikayede, yufka yürekli olmanın koşullar karşısında tepkilerini de görecek ve bütün yaşananlara anlam verebileceksiniz.

Kitapta ikinci hikaye ise; soytarı.

Pikaresk anlatımla Dostoyevski kaleminden dökülen soytarı hikayesinde ise; bencil ve düzenbazlıkla işlerini yürütmeye çalışan bir adamın, kendisinden daha düzenbaz bir şefin oyununa gelmesini konu ediniyor.

Yere serilen ve hayattan bir ders almış birinin başından geçenleri heyecanla okuyacağınız soytarı öyküsü, ilk hikayenin zıttı bir kutupta. Önce yufka yürekli hikayesi, ardından soytarı hikayesi usta bir yazarın edebi gücünü temsil ediyor.

İlk olarak 1848 yılında okuyucu ile buluşan kitap, kurgu anlatımı ile Varlık Yayınları tarafından 1999 yılında ülkemizde yayımlandı. Kitabı dilimize kazandıran ise Nihal Yalaza Taluy. 80 sayfalık kısa bir dinlence olacak olan bu kitabı zevkle okuyacağınızı umuyoruz. 

Mühendislik yerine yazarlığı tercih etti.

Annesi hastaydı, babası ise alkolik. Annesi vefat edince mühendislik okudu, okurken babasının da ölüm haberini aldı. Ordu'da görevini tamamladıktan sonra kendini edebiyata kaptırdı. Tarih 1846 yılını gösterdiğinde ilk eseri olan İnsancıklar kitabını okurlara sundu, ancak ilgi görmemesi hevesini kırdı ve soluğu politikada aldı. Ancak yine kötü kaderi yenemedi. Kurşuna dizilmek üzereyken affedildi. Ancak bu; dört yıl kürek mahkumlugu dört yıl daha hapis cezası demekti. Sekiz yıllık cezaya er rütbesi ile orduya mecburi hizmet eklendi. Er olarak başladığı askerlikte subay oldu, akabinde evlendi. 1859 yılında ise artık özgürdür ve cezası bitmiştir, Petersburg günleri başlamıştır. Ve Ezilenler kitabını yazar, ertesi yıl Ölü Evinden Anılar kitabı onu takip eder. Avrupa'ya gitti, bu yolculuğun ardından Yeraltından Notlar, Suç ve Ceza, Kumarbaz, Budala eserleri piyasaya çıktı. Karısının ölümünden sonra sekreteri ile evlenen yazar, 1879 yılında Karamazov Kardeşler kitabını yeniden yazdı. 1881 yılına gelindiğinde hastalandı, cenazesine otuz bin kişi katıldı. 

Beyaz Geceler Kitabı, Karamazov Kardeşler Kitabı, Yoksullar Kitabı, Dostoyevski,

Yoksullar Kitabı


"Yoksullar kaprisli olurlar; tabiat böyle söylüyor. Yoksul adam kuşkuludur. Dünyayı bile kendine has şekilde görür; her yolcuya göz ucuyla bakar; etrafında endişeli bakışlar dolaştırır ve hep kendisinden bahsedildiği, acıklı dış görünüşün eleştirildiği zannıyla her söze kulak kabartır. Ve herkes bilir, yoksul adam bir paçavradan ibarettir."

Yoksullar, Dostoyevski eserinde yoksullukla ilgili roman kahramanının ağzından bu ifadeler dökülüyor. Kitabın kurgusu sefahat yaşayan iki akrabanın uzaklardan mektuplaşmasını konu edinen kitap, kimi zaman bir lokma ekmeğe muhtaç bu insanların bütün hayatını tüm çıplaklığı ile gözler önüne seriyor.

Kitabı okuyunca göreceksiniz ki, romandaki kahramanlardan memur olan Diyevuşkin'in hayatından parçalar yazarın hayatıyla örtüşmektedir. Hem Makar Diyevuşkin hem akrabası Varvara sefalet içinde çabaladıkça her şeyin daha kötüye gittiğinin resmidir tüm yaşananlar.

Kitapta mektuplaşma iki kişi arasında olduğu için iki farklı üslupla karşılaşıyoruz ayrıca.  Dosteyevski'den bu beklenirdi zaten. Usta kalem, usta kurgucu, usta ayrıntılar.

Kitap, Mavi Yelken yayıncılık tarafından basıldı. Elinizdeki kitap ilk baskısıdır. Eserin Türkçesi ise Canan Başoğlu'na aittir.

 

Etiketler: Yoksullar, Dosteyevski, En Ucuz Yoksullar Kitabı, Hediyeli Yoksullar Kitabı, Roman, Çok Okunan Kitaplar,

Karamazov Kardeşler Kitabı

Hayatının sonuna doğru tamamladığı Karamazov Kardeşler kitabı, aslında felsefe içeriği ile dikkat toplayan bir eser oldu. Hayatının büyük kısmının birikimi olan kitap, tragedya temeline oturmuş. Sanatsal gücü ortada olan kitap, içeriği ve anlatım dili ile insana insanı hatırlatır nitelikte. Yazar, diğer kitaplarından farklı olarak insan ruhuna sadık ve içgüdüsel donanım zenginliği ile okuyucuya beklediğinden fazladini veriyor.

Defalarca sinema ve mini dizi olarakta izleyiciye sunulan bir eser olan Karamazov Kardeşler, bir ailenin felaketlerin zincirleme olaylar örgüsünde gelişiyor. Ondokuzuncu yüzyılın sonlarına doğru Rus toplumunun geçtiği yol üstünde kazalarını dilegetiren eser, dünya edebiyatında eşi benzeri olmayan bir yapıt.


Beyaz Geceler Kitabı

Beyaz Geceler kitabı Dostoyevski nin az bilinen eserlerindendir. Beyaz Geceler, yazarın sürgün öncesi yazdığı eseridir. Sadece döneminin değil, tüm zamanların en iyi yazarlarından sayılan Dostoyevski, Beyaz Geceler konusu; Petersburg sokaklarında bir gece avarelik yaparken, Nastenka isminde bir kızla karşılaşan kahramanımız, onunla ikinci buluşmanın hayalini çoktan kurmuştur. Nastenka, kendi hikayesine başlar; bir yıl sonra dönerim demişti aşık olduğu adam. Moskova onları ayırmış, bir yol dolmadina rağmen tek mektup bile yazmamıştır.

Bu kaderdir, çünkü bu sefer kahramanımız Nastenka'ya aşık olmuştur. Ama bu öyle hemen açığa vurulacak aşk değildir.

Beyaz Geceler, yazarın gençlik yıllarında ürettiği eseridir. Sıkmayan, karakterler ile duyarlılığı yakalayan, hüzün dolu yüksek romantizm kokan bir kitaptır.


Tavsiye Kitap; Gelecek, Dmitry Glukhovsky 

Tavsiye kitap başlında bugün sizlere Jan Nachtigall hikayesi seçtik; Jan Nachtigall, yetiştirme yurdunda büyümüş, iksirli ölümsüzlüğü elde etmiş, görevi her ne olursa olsun sadakatini devlete karşı tescillemiş biridir. Son görevi ise; bir teröristi bulmak, yakalamak ve orada yok etmektir. Ancak gelişen olaylar, ne onun ne de devletin üst katmanlarında olanlar için beklenen sonucu getirmeyecek, mevkidaşları ile hiç umulmadık hesaplaşmalara neden olacaktır. O, bir komplonun içindedir ve artık olay kişisel, geri vitesi olmayan bir noktaya gelmiştir. Distopik kitap okumak için tıkla...


Copyright 2018 - 2024 | RSS Ankara Eski Kitap Facebook esk:tap