x

Yalnız Şövalye Attila İlhan ve Nazım Hikmet Şiir Anlayışı

835 Satır, Şiirler 1 serisi Nazım Hikmet şiirlerini zevkle okuyacağınız bu kitapta; 835 Satır, Jokond ile Sİ-YA-U, Varan 3, 1+1=1, Sesini Kaybeden Şehir şiirleri bulunuyor. Türk şiirinin en önemli isimlerinden olan ve dünyaca bilinen şairimiz Nazım Hikmet'in güç şartlarda korunmuş, içlerinde sağlığında basımı gerçekleşmemiş, bazıları itinasız basılmış şiirlerinde türlü nedenlere bağlı olarak tutarsızlıkların önü alınamamıştır. Elden ele geçmiş yapıtlarının derlenip toplanmaya çalışılmasına rağmen eksikleri her zaman oldu elbette.

Adam yayınları, Nazım Hikmet şiirlerini yeniden derledi ve topladı. Bu kitapta yeniden gözden geçirilmiş ortak bir çalışmanın sonucunu göreceksiniz. Kitapta şairimizin kendine ait kullanımları gölgelenmeden yanlışlar düzeltilmiş, karışıklık ve tutarsızlıkların giderilmesi sağlanmıştır.

Adam Yayınları 1990 basımı Nazım Hikmet şiir kitabı 244 sayfadır. 

 

835 Satır Şiirler 1 kitabını hediyeli kitap kategorisinde siz değerli okuyucularımıza ikinci kitap hediyesi ile sunuyoruz. Farklı üslupla yaşantısını şiir dizelerine işleyen dünya şairi Nazım Hikmet'i bir kere daha saygıyla anıyor, şiirlerini yarınlara taşımak için 2. el kitap kampanyasına dahil ediyoruz.


Nazım Hikmet Şiir Anlayışı


Deneysel şiir anlayışını benimseyen bir şair olan Nazım Hikmet, serbest şiirlerinde çok etkili üslup kullanan, bu şiirlerini toplumcu ve ideolojik görüşle yansıtan ve aynı zamanda metafizik endişeden uzak bir yönde duran sanatçıdır. Nazım Hikmet, halka yaklaşan, fütürist bir yaklaşımı benimsemiştir. Genellikle şiirlerinin ilk harfi büyük diğer tüm harfler küçüktür. Ölçüsüz, seyrek uyaklar, önce uzun dizeler daha sonra ise gittikçe kısalan kırık dize kümeleri ile şiirler yazmıştır.


Nazım Hikmet Kimdir?


Selanik doğumlu Nazım Hikmet, öğrenim hayatına İstanbul'da Tasmektepte başladı. Ortaöğrenim hayatı ise Bahariye Mektebinde gerçekleşti. Sağlık problemleri nedeniyle askeri donanmadan ayrıldı, bu dönemde Milli Mücadele için Anadolu'ya hareket etti. Mücadele döneminde Bolu Lisesinde öğretmenlik de yapan Hikmet, Batum'da bir müddet kaldıktan sonra Rusya'ya geçti ve Moskova Doğu Üniversitesinde toplum bilim eğitimi aldı. Daha sonra Türkiye'ye dönen Nazım Hikmet, Aydınlık dergisinde şiirler yayınladı, ancak bu şiirlerden bazıları nedeniyle mahkumiyet kararı sonucu Sovyetler'e gitti. Af çıktıktan sonra ise bir müddet Hopa Cezaevinde tutuklu oldu. 

Cezaevi hayatından sonra İstanbul'da oyun ve şiir kitapları çıkardı. Orhan Selim mahlası ile Tan, Akşam ve Son Posta gazetelerinde yazarlık ve başyazarlık yaptı.

Tarih 1938 yılını gösterdiğinde yirmi yıllık hapis cezasına çarptırıldı. 

Şairimiz, 1963 yılında Moskova'da hayata gözlerini kapadı.

Hece ölçüsü ile şiirler üreten Nazım Hikmet, gençlik yıllarında Alemdar, Yeni Gün ve Yeni Mecmua dergilerine şiirler gönderdi. 

Serbest nazım, yani geleneksel nazım kuralları dışında olan ilk şiiri Açların Gözbebekleri şiiridir. 

Manzum hikaye tekniği ile uzun dizeli şiirleri yazan şair, günlük yaşantı örneklerini seçici bağlarla öyküleştirir. O kişiden olaya, tarihten içselliğe geçişi ve bütünlüğü koruyan şiirler üreten önemli bir edebi kişiliktir. 

Memleket hasreti, ölüm ve aşk üçgeni zıtlık göstermeden duyarlılık sergileyen şiir örneğine barışı kendi bakışı ile adlandırdığı şiirleri ile de günümüzde yapıtlarını beğenerek okuyoruz.


Yok üstünde tabiatın
tabiattan gayri kuvvet!..
Tabiat geniş
tabiat derin
tabiat uçsuz bucaksız!...

*

Sevmek mükemmel iş delikanlım,
sev bakalım!
Mademki kafanda yıldızlı bir gece var,
benden izin sana
sev, sevebildiğin kadar...


Etiketler: 835 Satır, Nazım Hikmet, Nazım Hikmet Şiirleri, Nazım Hikmet Kitabı, 835 Satır Kitabı,  


Kuvayı Milliye Destanı Şiir Kitabı

Nuri Kurtcebe resimleri ile bir destanı anlatan Kuvayı Milliye Nazım Hikmet şiir kitabı, her Türk gencinin okuması gereken eserler arasındadır. Çizgi roman tadında ve lirik bir anlatı içinde akıp giden sayfalar hem resim kalitesi hem şiir gücü ile buluşuyor. Genco Erkal sesinden mutlaka dinlemiş olduğunuzu düşündüğümüz bu eseri sayfalara dalarak o heyecanla okuyacaksınız. 

Sekiz baptan ve üç yüz kırk sayfadan oluşan şiirden kısa bir bölümü burada okuyabilirsiniz. Kitapta yer alan kahramanlar; Sakıp bey, Aslan bey, Müslüman bey, Polat bey bu kahramanlardan bir kaçıdır.

Düzenli ordu dışında ve merkezi komutası olmayan küçük birlikler halinde düşmanla mücadele demek olan Kuvayı Milliye, Kurtuluş Savaşı'nda önemli yer edinmiştir. Onun önemi, zamanla savaşın bütününü ifade eder noktaya gelmiştir.

Onlar ki toprakta karınca,

suda balık, havada kuş kadar çoktular.

Korkak, cesur, cahil, hakim ve çocuktular.

Ve kahreden yaratan ki onlardır.

Destanımızda yalnız onların maceraları vardır.


Çantadaki Piraye'ye Mektuplar 

On yedi yıl cezaevinde yazılmış mektuplar bir çantada birikir. Nazım Hikmet, sevdiği kadına kendi dilinde aşkı anlatır bu mektuplarda. Damıtılmış bir aşkı yüksek duyguyla içine sindirmis ve bunu tüm hücrelerinde yaşamış bir aşıktır o. İdeolojik şiirler dışında yalın anlatımı ile dikkat toplayan bu mektuplarda aşka aşık biri vardır karşımızda. Çankırı, Ankara veya Bursa cezaevi olması şairi değiştirmez. Piraye onun için yegane yaşam kaynağıdır adeta.

Bu mektuplar, bir gün çantadan çıktı ve oğlu Memed Fuat tarafından 1998 senesinde derlendi. On yedi yılda kaleme alınmış tam beş yüz seksen bir mektup vardır. İnsan kokan, hasret kokan ve oğlu ile eşinden uzak bir Nazım'ı görüyoruz bu mektuplarda.

Seni nasıl iyi, nasıl harikulade düşünüyorum bir bilsen... Sevmek mükemmel iş delikanlım. 

"Üzülme, karıcığım." diyor bir mektubunda. Bir diğerinde sen benim her şeyimsin diyor. Altın tüylü yemişm, dokunmalı parmaklarına diyor.

 

Ben Sana Mecburum, Yağmur Kaçağı, Yalnız Şövalye Attila İlhan, Zeynep Ankara, Araştırma-İnceleme,

Böyle Bir Sevmek


1977 yılında okuyucu ile buluşan Böyle Bir Sevmek şiir kitabı, şehir aşkları baskın teması ile bir tablo çiziyor. Dillerde pelesenk olan bu şiir, aynı zamanda notalara da dökülmüş şarkı olarak kulaklarımızın pasını almıştır.
Bireysel olduğu kadar toplumsal diyalektiğin bir şiir kitabında toplanmış olması, imkansız aşklar her okurun kendini tonunu yakaladığı bir eserdir.

Ben Sana Mecburum 


Attila İlhan'ın en bilinen şiirlerinden biridir Ben Sana Mecburum. Şairimiz, Danıştay kararı ile döndüğü lisede son yılını okurken, amcası ondan habersiz CHP Şiir yarışmasına Cebbaroğlu Mehemmed şiirini göndermiş ve bu eser yarışmada ikincilik ödülü kazanmıştır. Eğitim hayatına hukuk ile üniversitede devam eden İlhan, Gün ve Yığın dergilerine şiirler yazmıştır. Tarih 1948 yılını gösterdiğinde ilk şiiri kitabı olan Duvar piyasaya çıktı. 

Ben sana mecburum bilemezsin
Adını mıh gibi aklımda tutuyorum
Büyüdükçe büyüyor gözlerin

Yağmur Kaçağı


Uzun yıllar yurtdışında yaşamış bir şair olan Attila İlhan, 15 Haziran 1925 yılında Menemen doğumlu. Asıl adı Attila Hamdi İlhan olan şairimiz, şiir dışında düşünce ve edebi çalışmaları ile entelektüel olarakta önemli bir isimdir.

Şiire düşkünlüğü genç yaşlarda oluşan İlhan, daha lise birinci sınıftayken Nazım Hikmet şiiri nedeniyle başı derde girmiş, okuldan uzaklaştırma almıştır. Şairimizin Yağmur Kaçağı şiir kitabı 1955 yılında kağıda dökülmüştür. 

Kirpiklerini eğer bakardın
Üşürdüm içim ürperirdi 
Felaketim olurdu ağlardım


Yalnız Şövalye Attila İlhan


Şiir, roman, deneme, anı ve çevirileri ile hepimizin tanıdığı, bildiği Attila İlhan, Yalnız Şövalye ile yine okurlarının karşısına çıkıyor. Yetmişinci yaşına ithafen Zeynep Ankara kalemiyle hazırlanmış olan kitapta, Attila İlhan'ı daha yakından ama başka bir gözle okuyacaksınız.

Peki, kimler Atilla İlhan hakkında bu kitapta toplandı; Doğan Hızlan, Attila Dorsay, Nazlı Eray, Sunay Akın, Salim Şengil, Ahmet Tevfik Küflü, Muzaffer Taşdemir, Server Tanilli, Şükran Yurdakul, İbrahim oluklu, Hüseyin Karakaş, Pınar Kür, Nedret Çatay, Ali Akay, Selda Alkor, Hulki Saner... Kısaca sinema dünyasından, gazetecilerden, eleştirmenlerden, şairlerden, yazarlardan aktarılanları okuyoruz bu kitapta.

Bilgi Yayınevi tarafından 1996 yılında basılan kitap, 294 sayfa.

Attila İlhan hakkında kaynak arayanlar için önemli bir eser olan Yalnız Şövalye Attila İlhan kitabı. Zeynep Ankara kitabın hazırlanmasında çevresindeki insanlarla röportajlar yapmış, basında çıkan yazıları irdelemiş, usta kalemlerden Attila İlhan hakkında yazı istemiş ve bütün bunların peşinde kısa sürede koşmuştur. Hatta yazar, tıkandığım yerlerde Attila İlhan'dan yardım aldım demekte, onu evinde ziyarete gitmektedir.

 Üniversite eğitimi sırasında soluğu Paris'te alan şairimiz, Fransız toplumu üzerine gözlemlerini daha sonraki yıllarda eserlerinde esintiler eşliğinde sunacaktır. Ülkemize döndükten sonra başı beladan kurtulmaya biridir yine. Yaşadığı siyasi görüşü nedeniyle tüm sıkıntılarını bir gün Bela Çiçeği adlı kitabında toplamıştır. Askerlik sonrası sinemada da kendini göstermiş olsln İlhan, on beşten fazla senaryo ile sektörde adını duyurmuş bir isimdir.

Sıkı bir Atatürk hayranı olduğunu her yerde her demde dile getiren Attila İlhan, pek çok roman yazmasına rağmen,  bunları okurla buluşturmamış, nedeni ise yazarların ilk romanlarında kendilerini anlattıklarını, bunun ise aslında yazarlık değil günlük tutmak olduğunu söyler. 

Etiketler: Yalnız Şövalye Attila İlhan, Zeynep Ankara, Araştırma, İnceleme,


Attila İlhan Sesinden "Sen beyaz bir kadınsın"


Attila İlhan - Sen beyaz bir kadınsın  



 


Sonraki Kitap; Eski Bahçe Eski Sevgi Kitabı


Copyright 2018 - 2024 | RSS Ankara Eski Kitap Facebook esk:tap