x

Bir Üçkağıtçının Anıları, Désiré, Un Folie, N'ecoutez pas Mesdames

Bir Üçkağıtçının Anıları, Desire, Un Folie, N'ecoutez pas Mesdames, Mémoires d'un tricheur, Sacha Guitry,

Özgün adı Mémoires d'un tricheur olan 1935 yılında ilk basımı yurt dışında gerçekleşen Sacha Guitry'nin Bir Üçkağıtçının Anıları kitabı, sinemaya da aktarılmış önemli bir yapıttır. (Bir Üçkağıtçının Anıları, Rollerde; Sascha Guitry, Jacqueline Debulac, Rosine Deréan, 1936)

Ünlü komedyen Lucien Guitry'nin oğlu olan Sascha, daha çocuk denilecek çağlarda oyun yazarlığına başladı ve akabinde büyük bir ün kazandı. Sadece oyun yazarlığıyla kalmayan Guitry, tiyatro oyunculuğunu da yaptıktan sonra tiyatro ve sinema yönetmenliğini de üstlendi. Elli yılı kapsayan yazarlık hayatında pek çok esere imza atan Guitry, aynı zamanda şiir ve mizahi romanları ile de biliniyor.

Sayfamızda yer alan kitabı  Bir Üçkağıtçının Anıları'nda kumar ve kumarcı psikolojisi irdelemesi yaparken, üçkağıtçılığın hünerlerini de sahneye sunmakta, toplumsal eleştiri oklarını fırlatmaktadır adeta. Akıcı kurgusu, zarif ama bir o kadar kışkırtıcı ironisi ile mizahi bir başyapıt sunuluyor bizlere.

Kitap dilimize Fransızca'dan Tuğrul Tanyol'un katkısı ile çevrildi. Simavi Yayınları tarafından basılan 96 Sayfalık hikayede şaşırtan gelişmelere, anlık sahne sürprizlerine şimdiden hazır olun.

 

Etiketler: Bir Üçkağıtçının Anıları, Mémoires d'un tricheur, Sacha Guitry, Roman, Gülmece, 2. el Bir üç kağıtçının anıları, Sacha Guitry kitapları,


N'ecoutez pas Mesdames Kadınlar Dinlemeyin 


Hikâyelerinde ki carpiciligi tiyatroya da yansıtan Guitry, bu eserinde, yine harikalar yaratıyor. Kadınların ilizyon yaratma becerilerini sorunlar karşısında sergileyen bir yapıt olan Kadınlar Dinlemeyin, yanlış anlaşılmanın gerçeğin basit haliyle karşılaşmasında nasılda hemen geldiğinini gayet başarılı örneği olan üç perdelik bir oyun.

Erkeklerin bazı durumlar karşısında kendi menfaatleri için numara yapabileceğini gördüğümüz kitapta, aynı zamanda hataları sevmenin de komedi dilinde sahneye yansımasını gözlemliyoruz.

Tekil olarak kadın bakışını topluma giydirme konusunda deneyim sunan ve ders niteliğinde olan bu eseri okuyunca, yalancılar gerçeği de asla söylemez, bu nedenle onlara inanmıyoruz, doğruyu en yüksek sesle bağırdığı da ise banal kalıyorsun diyor.

Julie' hayat mücadelesini konu alan kitap, ikinci perdede; geri döndüm, bunun için mutluyum. Sana bakmak için bir fırsat bu. Gözlerini buldum artık, ah ellerini.


Un Folie Delilik Kitabı


Doktor Flache, on sekizinci yüzyılda tanınmış bir psikiyatristdir. Emeklilik günlerinin düşleri ile günlerini geçirmekte, Paris'ten gideceği günü iple çekmektedir. Tam o günlerde Missia adında bir kadın gelir ve kocasını muayene etmesini ister. İşler tam bu noktada karışmaya başlar.

Kitap, 1930lu yılları yansıtır. O yıllarda boşanma toplum açısından hassas bir konu olarak görülüyordu. Sasch Guitry, bu hassas konuyu gündeme alarak kitaplaştırdı. 

Komedi diliyle konuya yaklaşan yazar, rahatlatacak bir tat bırakarak konut topluma sanatla aktarıyor. The Telegram gazetesi, kitabın piyes hali için; bu Guitry için mutlu bir boşanma aynasıdır diyor.

Désiré Özledim Kitabı

İşini titizlikle yerine getirme hususunda dikkatli davranan Desire, sağduyulu ve nitelikli bir uşaktır. 

Paris, 1930 lu yıllar. İki kadın kendi aralarında efendilerini eleştirmekte, yer yer eğlenmektedir. Bir bakan, bir uşak, bir sevgili ve yan karakterlerin sahne aldığı kitapta, kalıtsal uşaklık giysisini giymiş bir hikaye kahramanı ile iç içe geçmiş kargaşayı zevkle okuyacaksınız. 


Bir Üçkağıtçının Anıları, Desire, Un Folie, N'ecoutez pas Mesdames, Mémoires d'un tricheur, Sacha Guitry,Polisiye,Sacha Guitry,Gülmece,Pikaresk,Roman, 


Mame Hala, Virginia Romans, Patrick Dennis, Auntie Mame, Patrick Dennis Kitapları, Roman,Cennet Kitabı, Pembe Otel kitabı.


(Auntie Mame) Mame Hala, Amerika'da "En Çok Satan Eserler" listesinde tam 112 hafta üst üste birincilik sahibi oldu. Bu süreçten sonra 23 defa ciltli, 2 defa cep kitabı olarak basımı gerçekleşti. Mame Hala, o yıllarda 9 dile çevrildi. Elimizdeki kitap 1963 yılı ilk basımıdır. Yazar Patrick Dennis'e büyük ün kazandıran eserin Türkçe çevirisi ise Gönül Suveren tarafından gerçekleştirildi.

Günün Kitapları serisi ile Türkiye Yayıncılık tarafından basılan kitap hakkında pek çok övgü yer alsa da, konusuna biraz değinmek istiyoruz.

Mame Hala Kitabının Konusu

Roman türünde yazılmış olan Mame Hala, yağmurlu bir sabah elindeki mecmuada yazılmış olan "Unutamadığım İnsan" başlıklı yazıyı okuyan Patrick'in kendini yetiştiren Mame Hala'ya olan duygu yoğunluğu ile başlar. Makaledeki kişi ile kendini özdeşleştirmesi hemen geçmişe, babasının ağır hastalık yaşadığı günlere dönmesine vesile olur.

Mame Hala, zor hayat koşullarında en doğru desteği kimden alabileceğine işaret veren bir anlatımda devam eder. Zengin diyaloglarla devam eden kitap, 254 sayfa boyunca bir girdap gibi konu ve olayları birbirine bağlar.

 

Yazar Patrick Dennis Kimdir ve Eserleri

İlginç hayatı ile dikkat çeken Patrick Dennis, 18 Mayıs 1921 yılında Amerika İllonois doğumlu. 1942 Yılında Orta Doğu ve Afrika'da ambulans şoförlüğü yaptı. 1955 Yılına geldiğinde Auntie Mame (Mame Hala) kitabının ilk serisini yazdı. İlk baskının Amerika'da yoğun ilgi görmesi ile serinin ikinci kitabını 1958 yılında Mame Hala İle Dünya Turu adı altında yazdı. Virginia Romans takma ismiyle bir kaç kitap daha yazan Dennis, tarih 1970'li yılları gösterdiğinde modası geçmiş bir yazar olarak görüldü.Kitapların baskısı geçtiği için gündemde olmayan Dennis, ani bir kararla uşak olmak istediğini belirterek, sevdiği bu işi yapmaya başladı. Pek çok ünlü ve servet sahibi kişinin uşaklığını yapan Dennis, Tanner takma adıyla uşaklığa devam etti. Pankreas kanserinde 16 Kasım 1976 yılında 55 yaşında hayata veda etti.

1955 Mame Hala
1956 Misafir
1957 Pembe Otel
1958 Mame Hala İle Dünya Turu
1961 Dinle Beni
1962 Dahi
1964 First Lady
1965 Neşeli Sezon
1966 Tony
1968 Ne Kadar Sert
1971 Cennet
1972 Üç Boyutlu

Yazarın ayrıca Virgina Romans takma adıyla yayınlanan eserleri;

1953 Ah Ne Kadar Harika Bir Düğün
1954 Ev Partisi
1956 Sevgi Dolu Çift
1961 Sevgi ve Bayan Sargent

Keywords: Auntie Mame, Mame Hala, Mame Hala Eski Kitap, Patrick dennis, Patrick Dennis Eserleri, Virginia Romans, Virginia Romans Eserleri, Auntie Mame.


Pembe Otel Kitabı The Pink Hotel


1957 yılında kaleme aldığı Pembe Otel kitabında; iş görüşmesi için yalnızca bir haftalığına New York'ta gelen Dorothy, dışarıdan baktığında kendisini etkileyen pembe otele yerleşmeye karar verir. Kapıdan girdiği anda her şey normal görünse de, ilk akşam yemeğinden sonra gizemler artmaya, olaylar zincirleme tersi yönde akmaya başlayacaktır. Tüm bu olayların arasında yakışıklı Tom ile yakınlaşan kahramanımız, tek güzel giden şeyin bu olduğunu düşünmekte haklıdır. Çünkü, tüm olup bitenlere bir de cinayet eklenecektir. Planların alt üst olduğu oteldeki maceraları heyecanla okuyacaksınız.

Cennet Kitabı


Karısı ve kızıyla tatil için geldiği Florida'da hayallerine yenilen Maç, bir anda hiç ummadığı durumların ortasında bulur kendini.
Zaten yol boyu yaşanan tersliklere canı sıkılmış olan Mac, otele yerleştikten sonra alışverişe çıkan karısı ve kızının o akşam gelmemeleri ile tavan yapar. Onları bulmak için giriştiği yarışta başına gelmeyecek kalmayacaktır. Sabaha doğru otele döndüğünde kendisine bırakılmış notu gördüğünde ise şok olacaktır.
İki gün sonra karısı serbest kalmıştı, ancak hala kızından ses seda yoktu. Bu aynı zamanda akıllara başka sorularda getiriyordu.

  Sonraki Kitap; Aziz Nesin Kitapları

Copyright 2018 - 2024 | RSS Ankara Eski Kitap Facebook esk:tap