x

Dünyadan Az Bilinen Seçme Kitaplar

Gecenin Maskesi, Cennetin Bir Kapı Ötesinde, Gecenin Tam Yarısı, Yılın en karanlık gecesi, Dean Koontz kitapları,


Gecenin Maskesi - The Key to Midnight 


Altın Kitaplar Yayınevi tarafından 1995 yılında basılan Gecenin Maskesi - The Key to Midnight - Azize Bergin çevirisi ile okuyucuyla buluştu. Bir an gelmesi ile tüm hayatın değişimini özetleyen kitapta, bir gün tanımadığı birinin karşısına çıkıp, aslında başka kimliğe sahip, başka yaşantıya sahip biri olduğunu öğrenen Joanna'nın hikayesine misafir oluyoruz.

Sürekli görülen kabuslar, bu kabusların beslediği ilaç kokuları, korku veren metalik bir el... Tüm bunlar Joanna Rand'in hayatının değiştiğine işaretti. Gecenin Maskesi kitabında Dean Koontz, okuyucuyu Joanna Rand ve dedektif Hunter'la soluksuz bir maceraya sürüklüyor.

Amerikalı korku yazarı olarak üne kavuşmuş olan Dean Koontz, 1945 doğumlu. Çocuk kitapları, deneme ve senaryoları bulunan yazarın 1980 yılına kadar başka isimlerle eserleri de mevcuttur.

İngilizceden tercüme edilen Gecenin Maskesi kitabı, yazarın Leigh Nichols takma adıyla 1978 yılında yazılmış eseridir. Eseri, yazarın ilk başarısıdır. Gecenin Maskesi gerilim ve korku romanıdır.


Cennetin Bir Kapı Ötesinde Kitabı

Mekan California... Karavan'da yaşam süren Michelina, yeni kararlar alma arefesindedir. Tam bugünlerde yandaki karavana biri gelir. Bu komşu karavanın engelli kızı Leilani ile aralarında bağ oluşur, onlar artık iki arkadaştır. Ancak sohbetler devam ederken, Micky, kızdan ilginç ve yeni duyumlar alır. Üvey babası, ütopik olmasa da kızı hakkında değişik düşünceler dile getirmektedir. Henüz dokuz yaşında olan Leilani, on yaşına geldiğinde uzaylılar tarafından alınacak ve iyilestirilecektir. Tam bu söylemenin ortasında ve yaş günü yaklaşırken, aile birden kaybolur. Onları bulmak için yola düşen Michelina, bu arada nasıl yaptığını kendi de bilmese, bir düşman kazanmıştır. O, ailenin peşinde, onun peşinde ise Preston vardır.


 Yılın En Karanlık Gecesi Kitabı 

Uzun dönem çalışma yaptığı bir kitap olduğunu dile getiren Koontz, bu kitabında da macera ve aksiyonu eksik etmiyor. Yılın en karanlık gecesi kitabı özeti ise; köpekleri sahiplenen ve koruma altına alan Amy'nin hikayesini konu alıyor.

Amy ve Micky arasında kısa sürede iyi bir bağ oluşmuştu. Hayatına giren Micky, aynı zamanda bazı soru işaretlerini de getirmişti. Birgün evini daha önce girmediği bir adam ziyaret eder. Gerilim ve heyecan bu gelişme ile kitapta tavan yapmaya başlıyor, akabinde hızına yetişemeyeceğimiz gelişmeler sürpriz finali size sunuyor. Amy, hem aşkını devam ettirebilecek mi hem de esrarengiz düşmanından nasıl kurtulacak sorusu her sayfada değişen koşullarda sizi ters köşeye yatırıyor. Dean Koontz'un bu kitaba uzun zaman ayırmasın nedeni belki de bu; her sayfası ayrı bir ayrıntı çünkü.

Gecenin Tam Yarısı Kitabı 

Dean Koontz hayranlarının belki de en etkilendikleri kitap olan Gecenin Tam Yarısı kitabı, adına uygun bir mekanda Ay Işığı denilen bir kasabada cereyan ediyor.

Bu huzurlu kasaba, Bir gün baslayan garip olaylarla sarsılmaya başlıyor. Gittikçe artan esrarengiz vakalar üzerine kasabaya FBI ajanları geliyor. Kasaba halkı nedeni bilinmeyen bir şekilde fiziksel ve davranış olarak değişmektedir. Üstelik bu değişim şiddetini artırmakta, değişim yaşamayanlara zarar vermeye başlamaktadır. Ajanimiz, bir kadın, bir küçük kız ve yaşlı bir gazi ile maceraya girişmektedir. Artık hayat kurtarma noktasına gelen durum, sayfalar ilerledikçe gerilimi de artırmaktadır. Beğeni ile okuyacağınız umduğumuz bir kitapdır.

Dean Koontz tüm eserleri;

Odd'un Rüyası, Cennetin Bir Kapı Ötesinde, Buzlar Arasında, Yılın En Karanlık Gecesi, Gece Kuzgun Ve Ölüm, Frankestein / Gece Şehri 2. Kitap, Gecenin Ayazında, Yaratığın Göz Yaşları, Nöbet, Çatırtı, Soğuk Ateş, Mutluluk & Trixie'nin Mutluluk Rehberi, Kehanet, Kalbin Bana Ait, Maske, Odd'un Kefareti, Cehennem Alevi, Kükreyen Mağara, Maske, Kalbin Karanlık Irmakları, Esrarlı Yollar, Hiçbir Şeyden Korkma, Yaşayan Oyuncaklar, Şeytan Tohumu, Ay Işığında, Koca, İstila, Yüz, Frankestein / Mirasyedi 1. Kitap, Onlar Yoktu, Gölge Sokağı No:77, Yanlış Hafıza, Zor Yıllar, Hız, Sonsuza Kadar, Göz Ucuyla, Frankestein / Yaşayan Ölü 3. Kitap, Fanatikler, Kara Büyü, Kurbanlar, Şiddet, Yabancılar, Gecenin Maskesi, Gecenin Peşinde, Korku Yuvası, Yaşam Savaşı, Tik Tak, Soğuk, Işıkta Randevu, Gecenin Sesi, Gecenin Tam Yarısı, Gizli Ev, Vampirin Öpücüğü,
Etiketler; Gecenin Maskesi, Dean Koontz, Leigh Nichols, The Key to Midnight, İkinci El Gecenin Maskesi, Gerilim, Korku, Roman, 

Çılgın Bir Dünya, John Irving kitabı 


Annesinin sinemada bir erkeği yaralayıp tutuklanması ile başlamıştı her şey. Bu kaderdi galiba. Huzur içinde film izlemek varken, taciz nedeniyle üç kere yer değiştirmek zorunda kalan bir kadın ve son tepkinin getirdiği yer hapishane olmuştu.

Genç adam belki de bu nedenle hayatını katiller, ırz düşmanları,  manyaklar arasında geçiriyordu.Tüm olumsuz durumlarda insan iki şey beslermiş; umut ve korku. Onun umudu hiç bitmemişti yaşadıklarına inat, çalışmış, başarmış ve hatta sevgiyi kalbinden hiç çıkarmamıştı. Yine de onun bakışında dünya hepten rezillik içindeydi. Çılgın bir dünya derdi buna. Kısaca hepimizin dünyası kadar gerçek bir dünya...

Eser 1978 yılında yazıldı, 1983 yılı Altın Kitaplar Yayınevi serisinde Armağan İlkin dilimize tercümesi ile gerçekleşti. Bu kitap, ilk basımdır. 363 sayfadır.

Feminen yanı ile bütünlüğünü koruyan :Çılgın Bir Dünya - The World According to Garp- kitabı, Garp ismi ile sinemaya aktarılmış, filmin başrollerinde Robin Williams, Beth Hurt ve Glenn Close oynamıştır. 

 

 Edebiyat düşkünü kız arkadaşını etkileyebilmek için yazar olma kararında bulunan Garp'ın hikayesi. Diğer yandan hemşire olan annesinin şehvet konusunda yaptığı araştırmaları da kitabına lanse eden Garp, feminist ilkelere dayanan bir kitap oluşturur. Kitap, fikir ayrılıklarına neden olur.


John İrving Hakkında

Yazarlık atölyesine katılarak yazım konusunda kendini geliştiren bir yazardır. 1942 yılında Amerika Birleşik Devletleri, New Hampshire kentinde doğdu. Üniversite eğitimini de bu şehirde alan Irving, tarih 1968 yılını gösterdiğinde Ayıları Özgürleştir adında ilk romanını yazdı. Yazar, Ulusal Kitap Ödülüne tam üç kere aday gösterildi. Kısa hikayelerde de etkili bir isim olduğunu 1980 yılında O'Henry ödülünü almasına olanak sağlayan İnterior Space adındaki öyküsü ile ispatladı. Yıllar sonra 2000 yılına gelindiğinde The Cider House Rules eseri, En İyi Uyarlanmış Senaryo dalında Oscar kazandı. Ertesi sene Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisine seçilen yazar, o günden bugüne hayatını Kanada Toronto da idame ettirmektedir. Sinemaya aktarılan diğer eserlerini sayfamızın altında liste şeklinde bulabilirsiniz.


2 Mart 1942 doğumlu John Irving kitapları; Books of John Irving

  • Setting Free the Bears 1968
  •  The Water-Method Man 1972
  • The 158-Pound Marriage 1974
  •  The World According to Garp 1978 
  • The Hotel New Hampshire 1981
  • The Cider House Rules 1985
  •  A Prayer for Owen Meany 1989
  •  A Son of the Circus 1994
  •  The Imaginary Girlfriend 1995
  • Trying to Save Piggy Sneed 1996
  •  A Widow for One Year 1998
  •  My Movie Business 1999
  • The Cider House Rules: A Screenplay 1999
  • The Fourth Hand 2001 
  •  A Sound Like Someone Trying Not to Make a Sound 2004
  • Until I Find You (2005, Last Night in Twisted River 2009
  •  In One Person 2012
  •  Avenue of Mysteries 2015
  • Darkness As a Bride (2022)

Yazarın sinemaya aktarılan eserleri;


The World According to Garp (1982) The Hotel New Hampshire (1984) Simon Birch (1998) (partly based on A Prayer for Owen Meany) The Cider House Rules (1999) The Door in the Floor (2004) (from A Widow for One Year)

Üretken bir yazar olarak bilinen Irving, konu çeşitliliği ve kurgu konusunda sorun yaşamayan yazarlardandır. Ne nedenle kitaplarında bir kalite vardır demek yanlış olmaz. O çoğu yazarın aksine giriş, gelişme ve finallerde okuyucu beklentisini veren sahneleri canlandırmaktadır adeta. Doğal olarak eserlerinin beyaz perdede gösterime alınması da bunun tipik örneğidir, pek az kitap senaryoya uygundur çünkü. Bu konada Irving şanslı bir yazardır.

Ruh Dağı, Tuzak kitabı, , Gao Xingjian 


2000 Yılı Nobel Edebiyat Ödülü alan Ruh Dağı, 2. baskısı ile karşınızda. Büyük kent baskısından ve kendine yeni bir düzen kurma telaşındaki birinin hikayesidir kitap.Aşktan saflığa, kökenden hakikate ulaşan, benden sene doğru bir adım atan adamın hikayesidir. Gerçekliğe eleştirel yaklaşan kitap, otobiyografik, pikaresk veya folklorik bir anlatı üslubu ile ilerliyor. Yirminci yüzyılda Asya edebiyatının bu en önemli eserini okumanızı tavsiye ederiz.

Anlatımında Çin'i pas geçmeyen Ruh Dağı, çizdiği binlerce manzara ile insanın gözlerini kamaştıran bir roman ortaya çıkarıyor diyor Le Figaro gazetesi.

Büyük bir coğrafyanın ortak bilinçaltını görüntüleyen, baladdan diyaloğa, şiirden monoloğa bir harmanın söz konusu olan kitap, lirik bir destan. New York Times.

Gao Xingjian kitabı Ruh Dağı çevirisi Gülseren Devrim'e aittir. Kitap 550 sayfadır.

1940 Yılında Ganzhou'da doğan Gao Xingjian, Pekin Yabancı diller Enstitüsünü 1962 yılında bitirdikten sonra yazarlık hayatına başladı. 1966 ile 1976 yılları arasında kültür devriminde yeniden eğitim kampına gönderildi. Bir bavul eserini yok etmek zorunda kalan Xingjian, 1980'li yıllarda öykü, oyun ve edebi yapıtlarıyla Çin'de büyük ilgi gördü. Şiddetli polemiklere neden olan eserleri nedeniyle baskı sonucu 1988 yılında Paris'e yerleşti. Bunun üzerine istenmeyen adam ilan edilen yazarın Çin'de eserleri yasaklandı.

Sayfamızda tanıtımı yapılan ve yazarın ilk romanı olan Ruh Dağı 1990 yılında Tayvan'da yayınlandı.

Etiketler: Ruh Dağı, Gao Xingjian, Nobel Ödülü, Roman, İkinci El Ruh Dağı, En Ucuz Ruh Dağı Kitabı,

Tuzak Kitabı

İngiliz yazar gözüyle İkinci Dünya Savaşı son döneminin kaleme alındığı Tuzak, bir Peter Leslie eseri. The Bastard Brigade orijinal adıyla ilk olarak 1970 yılında İngiltere'de basımı gerçekleşen kitap, 1973 yılında Başkan Yayınları tarafından Zerran Yüksel çevirisi ile elimize ulaştı. 222 Sayfalık eser ciltli olarak piyasada satışa sunuldu.

Tuzak (Peter Leslie) Özeti

Tuzak kitabı; İkinci Dünya Savaşı son günlerinde Anglo-Saksonlar Fransa'nın güney bölgesine yapacakları çıkarma öncesi yeraltı teşkilatları ile işbirliği yapmak için gönderilen bir İngiliz subayı olan Roger Barton'un başından geçen ilginç dönüşümleri konu alıyor.Vatan sevgisi, düşman korkusu, feda edilen canlar kadar vatana ihanetten geri kalmayanların da hikayede yerini bulduğu romanı İngiliz bakışı ile okumak isterseniz, sade dili ile sizi yakalayacağını umuyoruz. Fransa'nın güney hudutlarında Nice şehrine küçük denilen bir hava bombardımanı ile başlıyor hikaye.

 

Yazar Peter Leslie Kimdir?

2 Şubat 1922 yılında Birleşik Krallık Cornwall'da doğan Peter Leslie, üretken bir yazar olarak çok sayıda romanı hayatımıza katmıştır.

  • Dead Easy, 
  • Vendetta in Venice,  
  • Hong Kong Hit List,  
  • Blood Heat Zero, 
  • Ice Cold Kill, 
  • Sunscream, 
  • Sudden Death, 
  • Battle Lines, 
  • Hardline, 
  • The Berlin Alternative, 
  • Passport to Peril kitaplarından bazılarıdır.

 İnsan Ne İle Yaşar, İnsan Ne İle Yaşar, Tolstoy 


Rus edebiyatına ilgisi olanlar için Tolsto'un yeri başkadır. İçindeki iyiliği gösterme fırsatlarını değerlendiren insanları öyküleştiren Tolstoy, 1885 yılında kaleme aldığı İnsan Ne İle Yaşar kitabında duurm ne olursa olsun insanın iyilik yapması gerektiğe dem vurur. Özellikle yazarın son seneleri insanlık üzerine sorunlara değinmekle geçti. Edebi kurguyla taşlanmış bu öykülerde sanat ve bilim, özgürlük, aile, devlet, toplum, din ve başkaldırı konularına değindi. İnsan Ne İle Yaşar kitabında ise ahlak anlayışının insan üzerinde taşınmasını konu ediniyor.

Onun eğitimci ve filozof yönünü gösterdiği bir eser olan bu kitap, her dönem varlığını güncel tutan bir kaynaktır adeta. Birleştirici ve buluşturucu sevgi kaynağını okuyucuya öyküleri ile sunma maharetini gösterdiği kitabında, okuyucusuna kendine dışarıdan bakabilme sezisini de sunmaktadır. Sorular ise basittir; insanın içinde bulunan kaynak ne, insana verilmeyen nedir, insan ne ile yaşar?

 

9 Eylül 1828 yılında Rusya'da dünyaya gelen Lev Nikolayeviç Tolstoy, küçük yaşlarında anne ve babasını kaybetti. Orduya katıldıktan sonra Kafkasya'ya gitti, halkın yoksulluğuna şahit oldu. Subay olarak 1854 yılında Kıırm savaşına katıldı. Askerlik ardından Petersburg'ta sakin yıllarında eserler üretti.İçindeki gezi merakına yenildi, Batı Avrupa'da Almanya, İsviçre seyahatlerini Fransa'ya kadar uzattı. Voltaire ve J. J. Rousseau okumuş olması, onların etkisinde kalmasının payı vardı bunda. Rusy'ya döndüğünde Polyana'ya yerleşti. 

Kendinden onaltı yaş küçük Sophie ile evlendi ve on üç çocuk sahibi oldu. Savaş ve Barışı oniki kez yırtıp attı bu dönemde. Anna Karanina'yı da yine bu dönemde kaleme aldı. Yine moral çöküntüsü içindeydi, ama bu sefer Rus halkının perişan duurmu ortadaydı, o üzerine düşeni yaptı servetinin tamamını köylülere dağıttı. Kendisi de onlar gibi yaşamaya başladı, giysilerini kendi dikiyordu. Tek değişmeyeni ise yazı yazmaktı. Efendi İle Uşak, İnciler, Karanlıkların Gücü, İki Süvari, Kazaklar, Tesadüf bu dönemin eserleridir. O hep gerçekçi edebiyatın peşinde koşan biriydi.

Kışın ortasında tarih 1910 yılını gösterdiğinde evini terk eden Tolstoy, tren istasyonunda zatürreden öldü. Binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdu.


The Neon Bible - Neon Işıklı İncil Kitabı

Tarih 1969 yılı 26 Mart'ını gösterdiğinde Missisipi Blexi'de ıssız bir yerde, otomobili içinde kendi canına kıymış biri bulundu. Bu kişi, daha 31 yaşında olan John Kennedy Toole'dan başkası değildi. Bilinen tek eseri Alıklar Konfederasyonu, yazarın başvurduğu tüm yayınevleri tarafından geri çevrildi. Ölümünden yıllar sonra annesinin yoğun çabaları sonrası bu kitap gün ışına kavuştu ve 1981 yılında Amerika'nın en büyük edebiyat ödülü olan Pulitzeri kazandı. Tabi bu aşamadan sonra küçük yaşlarda yazdığı el yazması olan Neon Işıklı İncil yayınlanma şansına ulaştı.

Duyarlı ve keskin çizgilerle anlatılan Neon Işıklı İncil, dar görüşlü bir dünyada çocuk dünyasının iç burkan hüznünü temsil ediyor. Amerikan taşrasında bir Fellini ortamı.

Chicago Tribune; " Çarpıcı olgunluk. Toole, henüz onaltı yaşında iken de karmaşık duygular hakkında yazmanın onları basitçe ifade etmek olduğunu biliyor." diyor.

Yoldan geçenler bile iyi davranış örneği gösteren bu çocuğu takdir ediyor, övüyor ve kutluyordu.

Özgün Adı The Neon Bible olan 142 sayfalık 1989 basımı bu kitabı Türkçeye kazandıran Pınar Kür.

  
Etiketler: Neon Işıklı İncil Eski Kitap, John Kennedy Toole Kitabı, Roman,

Sonraki Kitap; Yağmur Kaçağı👉

Copyright 2018 - 2024 | RSS Ankara Eski Kitap Facebook esk:tap